Скача такса смет във Видин

  • 07 януари 2022 18:20

  • 480
  • 0
Скача такса смет във Видин
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Малко над 6,8 млн. лв. са средствата, с които Община Видин ще разполага през настоящата година за извършване на услугите по събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване.

Предложената план-сметка за 2022 г. е с 831 хил. лв. по-малко в сравнение с 2021 г. Сумата бе одобрена на днешното извънредно заседание на Общинския съвет, съобщават от кметството.

Вдигат такса "смет" в Габрово с над 16%

С предложените от администрацията промени се въвежда еднакъв промил на такса смет за всички населени места в общината - 3,85 промила за жилищните имоти, за нежилищните имоти се запазват досегашните равнища, каза по време на заседанието Светла Ангелова, началник отдел "Екология" в Община Видин, цитирана от БТА.

Тя уточни, че в момента приходите от такса смет от малките населени места не покриват изцяло разходите за почистването на съдовете за смет и град Видин на практика дотира селата.

Ангелова обясни, че за 2020 г. приходите например от такса смет от село Рупци са около 400 лв. за цялата година, като същевременно в населеното място всяка седмица се почистват контейнерите за битови отпадъци, а разходът за едно излизане на сметопочистващия автомобил възлиза на 200 лв. Светла Ангелова допълни, че получаваните приходи към момента в община Видин от такса смет не са достатъчни, а постоянно се увеличава размерът на отчисленията, които Общината е задължена да прави към РИОСВ - Монтана. И ако за 2020 г. те са били 69 лв. на тон., за миналата година - 82 лв., от 2022 г. за всеки тон депонирани отпадъци ще трябва да се прави отчисление в размер на 95 лв., уточни Ангелова.

Предложението за увеличаване такса смет за битови отпадъци бе прието, като за него гласуваха 17 общински съветници, а 12 бяха против.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини