Полицай спаси кръста в Свиленград, COVID-19 лиши Любимец от ритуала

  • 06 януари 2022 15:38

  • 993
  • 1
Полицай спаси кръста в Свиленград, COVID-19 лиши Любимец от ритуала
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

35-годишният граничен полицай Стефан Гадьов извади богоявленския кръст в Свиленград . Той бе най-бърз сред общо десетимата смелчаци, хвърлили се за кръста във водите на река Марица.

В слънчевото и топло време много свиленградчани се събраха на стария мост над Марица и на двата бряга на реката, за да  наблюдават традиционния ритуал с хвърлянето и спасяването на кръста.

Кметът на общината арх. Анастас Карчев поздрави победителя. Гост на празника в Свиленград бе генералният консул на РБългария в Одрин Борислав Димитров. Бе спазена и дългогодишната традиция да се извърши водосвет за здраве и успех през новата 2022 г. в сградата на Общинската администрация, съобщава "Марица".

Извадиха кръста от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба"

На големия празник Богоявление божествена света литургия бе отслужена в църквите в града и селата от общината.  Великият богоявленски водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Константин, отец Георги и отец Димитър. 

В димитровградското с. Горски извор кръста спаси Емил Димчев. Той сподели, че всяка година се хвърля за кръста, за да е здрав. 

В Хасково Богоявленският водосвет се проведе на площад „Свобода“, където бяха осветени  знамената на българската армия. Командирът на Военно формирование 52 740 подп. Светослав Годинов прие почетния строй, а отец Никола благослови военнослужещите. Церемонията приключи с празничен марш.

В Ивайловград в храм „Св. Преображение Господне“ имаше Тържествена литургия, а кръстът бе хвърлен на площада. 

Тази година в Любимец нямаше ритуал по спасяване на кръста. Причината е повишената заболеваемост в града и големият брой положителни резултати от Ковид тестове.  Струпването на повече на хора на едно място е допълнителна предпоставка за разпространението на вируса, съобщиха от църковното настоятелство на „Свето Успение Богородично“.  В църквата отец Трифон Караджонов отслужи Света литургия и ще освети вода за миряните.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
993 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.06 | 16:16

1
Въпрос към авторите на статията: В църквата като полицай ли влиза?

Добави коментар

Водещи новини