Водещите новини! Все повече области попадат в тъмночервената COVID зона, докато депутатите си уплътняват времето с кавги (и още…)

  • 06 януари 2022 13:00

  • 1333
  • 0
Водещите новини! Все повече области попадат в тъмночервената COVID зона, докато депутатите си уплътняват времето с кавги (и още…)
© Wikimedia Commons/Pixabay

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 6 януари ***

 

Понеже днес е годишнина от рождението на един от най-великите българи – Христо Ботев – ще започнем с цитат от негово стихотворение, което е до болка актуално и днес…

 

~Патриот~

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.

 

***

Увеличава се броят на областите, попадащи в тъмночервена зона по заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база, показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

С над 500 заразени на сто хиляди души население са областите Благоевград, Софийска област, София-град, Перник, Варна, Бургас, Русе.

Все повече области попадат в тъмночервената зона по COVID-19

***

Междувременно депутатите…

„Има такъв народ“ и „Възраждане“ са недоволни, че не са били уведомени за вчерашното заседание на здравната комисия. От ГЕРБ-СДС възразиха срещу различния начин на предвижването на проектите на опозицията и на управляващите.

Скандал: ИТН и "Възраждане" не са били уведомени за заседание на здравната комисия

***

За изминалото денонощие в България са установени 6766 нови случая на коронавирус при направени 52 040 теста (13 на сто положителни). 

САМО ВЕДНЪЖ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА, НА 27 ОКТОМВРИ 2021 Г., СА РЕГИСТРИРАНИ ПОВЕЧЕ ИНФЕКЦИИ (6816).

6766 са новите случаи на COVID-19

***

Близо 90% от учениците се върнаха в клас след Коледната ваканция

***

„Трябва да се отнемат определени възможности и права, за да избегнем други вълни. Не бива да си говорим като врагове, а да сближим позициите си. Всички сме заедно и трябва да постигнем нещо общо. Омразата не постига нищо. Колебаещите се хора трябва да бъдат привлечени към имунизацията, нужно е да се спре с елитарното говорене", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС

Д-р Маджаров: Някои права трябва да се отнемат, за да избегнем други вълни на COVID

***

Днес е Богоявление!

***

Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родния град на големия български поет и революционер, ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.

В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев - джобен часовник и писалищни принадлежности. 

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“.

174 години от рождението на Христо Ботев

***

Георгиев допълни, че към настоящия момент не е уведомен официално от Министерството на външните работи и че никога е нямало сделка премахване на навесите срещу консулски пост.

„Трябваше да се намали напрежението. Бе станала невероятна обстановка, в която бях принуден да приема някакво действие. Факт е, че тези навеси не фигурират в проекта, те обаче са били узаконени с акт 16“, каза той.

Георгиев допълни, че най-вероятно ще заведе дело и няма намерение да се връща на тази работа.

„И хората, и асоциациите тук ме приеха много добре и смятам, че се свърши много работа“, заяви още той.

Пламен Георгиев: Някой иска да си прави PR на мой гръб

***

При сблъсъците в най-големия казахстански град Алмати са загинали 12 служители на реда. Едно от откритите тела е било обезглавено, съобщи държавната телевизия "Хабар 24", цитиран от световните агенции.

Ранени са 353 полицаи, цитира БТА.

Казахстан: 12 полицаи са загинали при сблъсъците в Алмати, трима са били обезглавени (18+)

***

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан

***

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обеща да държи отговорен всеки замесен в щурма срещу Капитолия, извършен точно преди една година от привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Главният прокурор на САЩ: Ще подведем под отговорност всички замесени в щурма срещу Капитолия

***

Съединените щати и Германия отново заявиха, че ще има последици, ако Русия нахлуе в Украйна, предаде NOVA. Държавният секретар Антъни Блинкен и германският министър на външните работи Аналена Бербок представиха обединен фронт по темата за Русия след срещата си във Вашингтон.

За другата седмица са насрочени поредица от срещи с участието на външни министри от НАТО, висши американски и руски служители, Съветът Русия-НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

САЩ и Германия с позиция: Русия e предизвикателство за стабилността в Европа

***

 

Novini.bg
1333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини