ДАЗД призовава хората да сигнализират, ако знаят за насилие над дете

  • 05 януари 2022 17:12

  • 753
  • 1
ДАЗД призовава хората да сигнализират, ако знаят за насилие над дете
© pixabay

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ остро осъжда и се противопоставя на всякакъв вид насилие над деца, заявяват от Агенцията в изявление, разпространено до медиите.

Последните дни бяха белязани от изключително тежки такива случаи, за съжаление, единият от които - с фатален край за едно дете, припомнят от ДАЗД. Държавната агенция за закрила на детето остава непримирима към всяка ситуация, която може да е заплаха за дете, където и да се намира то - вкъщи, в училище, на което и да е обществено място, се посочва в изявлението.

Сред биячите на момчето от "Лагера" била и бившата му приятелка

"Защитата и правата на децата, тяхната възможност за пълноценно развитие са ясно разписани в българското законодателство, но най-важното е всички ние, като граждани и професионалисти, никога да не забравяме, че наша обща отговорност е да пазим децата ни, да се грижим за тях с много любов и да не оставаме безучастни, ако видим или знаем, че някъде има дете в риск", посочват от ДАЗД.

Всеки гражданин може да изпълни своя дълг и да сигнализира анонимно и безплатно до Държавната агенция за закрила на детето на Националната телефона линия за деца 116 111, ако знае за насилие над дете, или че дете се намира в беда. На телефона работят висококвалифицирани специалисти, които имат бърза връзка с отделите за закрила на Агенцията за социално подпомагане и районните управления на МВР, и които оказват психологическа помощ безплатно 24 часа в денонощието, допълват от ДАЗД.

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала днес по повод на репортажи в печатни и електронни медии за оказано физическо насилие над дете от други деца в София. От страна на ДАЗД веднага са уведомени директорът на дирекцията "Социално подпомагане" - Красно село, и началникът на Шесто РУ-СДВР, за предприемане на действия по компетентност.

Дирекцията "Социално подпомагане" има правомощия да работи на терен - както с детето, жертва на насилие, така и с децата, които са го упражнили. Възможно е да бъде свикан и Координационен механизъм за насилие, с експерти от всички компетентни институции - МВР, прокуратурата, "Социално подпомагане" и представител на общинската администрация, за да се намери най-точният подход за работа с всички замесени в случая. Членовете на този мултидисциплинарен екип могат да предложат и съответните наказания за извършителите на посегателството. Водещото при всички случаи е максималната защита на децата, като за целта те могат да бъдат насочени към ползване на социални услуги - както за подкрепа, така и за преодоляване на агресивното поведение.

Младежи биха жестоко тийнейджър в София

"Нека всички станем непримирими, бдителни и оказващи подкрепа на децата в риск!", заявяват от ДАЗД.

Мая Йорданова
753 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.05 | 17:59

1
Сигнализирах веднъж-два пъти за редовни побоища над жена в съседна кооперация. Накрая полицаите ми казаха да не им се обаждам повече, щото "другиа пат патрулката ша доде за те6е да знаеш". Бийте се до смърт.

Добави коментар

Водещи новини