Опасност от лавини в планините

  • 02 януари 2022 13:03

  • 468
  • 1
Опасност от лавини в планините
© bulphoto (архив)

Значителна лавинна опасност в планините заради затоплянето на времето. Ски зоната над Банско е пълна с туристи, а експертите предупреждават всички скиори и сноубордисти да се въздържат от каране извън пистите.

Снегът от последните няколко дни, в комбинация със силния вятър е създал коварни условия в подветрените склонове в подножието на билата.

Практикувайте зимни спортове, но не подценявайте планината!

„Част от склоновете са издухани почти до твърди, заледени участъци. Това също е опасно. Хората трябва да се пазят не само от лавините. Преценката и за другите неща също трябва да е адекватна. След северозападния вятър на обратните склонове с южно-югоизточно изложение е възможно да има акумулации и то особено под планинските била, непосредствено под тях”, заяви пред Нова телевизия Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

Въпреки че лавинната опасност не е от най-висока степен, експертите предупреждават, че свличания на снежни маси са възможни навсякъде извън пистите.

„Инциденти стават и при втора и при трета степен. Много е важно да не се забравят правилата за безопасност. Има възможност на някои склонове или зимни маршрути, където не е преминавано този сезон да се получат проблеми с лавините”, каза още Балевски.

Условията на пистите в момента са перфектни. „От много години не сме имали такива условия, пистите са перфектни. Обозначаването също е много важно. Коридорът е направен много хубаво и е ясно откъде докъде е ски зоната. Хората трябва да са наясно къде е границата. Местата където има лавинна активност са обозначени със специални знаци. Тази организация е много важна. В тази ски зона имаме подобрение всяка година”, посочи Анди Балевски.

Знаците за опасни участъци и лавини са поставени на границите на ски зоната и не трябва да бъдат пренебрегвани, съветват специалистите.

Мая Йорданова
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
30години едно и също....

2022.01.02 | 14:07

1
абе, избиратели, къде са кирето и ококорения комсомолец, които ви изментиха яката?!?!

Добави коментар

Водещи новини