Честито Рождество Христово!

  • 25 декември 2021 06:54

  • 1614
  • 14
Честито Рождество Христово!
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Отец Боян Саръев пред novini.bg: Бедствията, които ни спохождат, са резултат от нашия безумен начин на живот

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Светът се готви да посрещне втора Коледа в условията на пандемия

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

На 25 декември имен ден празнуват Христо, Христина, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Кристиян, Кристияна, Кристина и др.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Със Стефановден завършват Коледните празници.

Филип Епитропов
1614 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Дядо Ковида

2021.12.25 | 09:56

14
Дано Бог ни запази от лукавия дигитален поробител и отровите му.
Папа Франциск:

2021.12.25 | 09:10

13
Аве Мария грация плена, доминус текум, бенедикта ту ин мулиерибус, пичка им майчина на седесарите. Амен.
Господ:

2021.12.25 | 09:03

12
"Ще съгреша, но ще кажа - пичка им майчина седесарска, отпадъците на човешкия род".
Христос

2021.12.25 | 09:01

11
"Проклети да са сините юроди, преминали през труповете на своите сънародници за да забогатеят".
Молбата на Господ:

2021.12.25 | 09:00

10
"Нека в деня на моето рождение Рашков да ме почете с арести на сините бандити завлекли милиарди с магистрала Хемус".

2021.12.25 | 09:00

9
"Нека в деня на моето рождение Рашков да ме почете с арести на сините бандити от магистрала Хемус".
Очаква се богоподобно чудо,

2021.12.25 | 08:51

8
Тиквата заченал от Радев.
СДС си избърса гъ.за

2021.12.25 | 08:50

7
с божиите завети.
Исус Христос

2021.12.25 | 08:49

6
Анатема за синегъ.зите юдеи.
Рождество Костово и Тиквово

2021.12.25 | 08:48

5
най-големият срам на България.

Добави коментар

Водещи новини