Кметицата на Готъм. Fun Duck ова

  • 21 декември 2021 14:19

  • 2127
  • 0
Кметицата на Готъм. Fun Duck ова
© Facebook/@TheDestructiveCreation

Кметицата на Готъм. Fun Duck ова

Или кой стои „с лицето си“ зад мръсотията в София

 

Може би ви изглежда (особено ако сте от вечно киселите), че цапат, но истината е съвсем друга – те чистят. Просто чистят във форма. А формата е герб и лице. Гербът на София и лицето на Фандъкова. 

Destructive Creation са авторите, а творбата е чистене на плочките около пейки в София – с най-обикновен препарат и четка. Слагат шаблон и мият през него. Измитото е във формата на Fun Duck ова и герба на София. 

Destructive Creation са същите хора на изкуството, използващи символите и градската среда за платно и за послания. Те, през 2011 г. изрисуваха паметника на съветската армия като комиксови герои, а през годините оттогава правеха и много други акции. 

Няколко неща правят впечатление в акцията и ответния отговор. Ето какво описват самите те в пост във Facebook: 

„Такааа...
Търкат усилено лика на кметицата, но герба са го оставили за после - приоритети.
А това „дали ще почистят пред останалите пейки, където е същата мизерия?“ е риторичен въпрос.
Както по паметника на съветската могат да стоят с години фалоси и свастики, но неща с послание се изтриват веднага и през нощта, така и София може да си тъне в мизерия и мърсотия, но ако се направи нещо което да повдига този въпрос - то се трие?!
Мизерията не им пречи - пречат им неща с мисъл и които показват несвършената работа.
Сега, по никое време, тези служители трябва да се занимават с глупости вместо да са при семействата си, защото няколко стотин милиона за почистване са дадени на фирми, които не са свършили тази работа откакто е завършен ремонтът на седмочисленици...“

Коментар под поста: „Засегнато его на фалшивата (лъжливата) кметица“.

Миенето на улиците е задължение на столичната община, читателю. И то беше потвърдено от съда, като мярка срещу мръсния въздух в София. Мръсният въздух, който ни отрежда челни места по дишане на отрови и ни помага да не слезем и от челните места на класацията по смъртност и заболеваемост. 

Участници в акцията на Destructive Creation разказаха пред Club Z нещо, с което напомниха на всички ни една проста истина, която предпочитаме да забравим и обикновено забравянето започва с думите: „Е-е-е… само това да ни беше проблемът!“ 

Наистина, не ни е само това проблемът. Но аз наскоро започнах да чета медицински материали за емфизема на белия дроб. Не искам да споделям защо, но искам да знаете, че е нещо неприятно, необратимо и една от основните причини да се развие е мръсният въздух, който ви карат да дишате. Напишете в Google „емфизем“ и си помислете пак, като отидете да гласувате за кмет. 

А това, което Destructive Creation разказаха и ни подсетиха, е: „Миенето на улиците в София е стара наша тема. Столична община разполага с много средства за миене, но вместо да го прави машинно, го прави с едни маркучи“.

Понеже съм в коледно настроение, няма да ви напомням защо Fun Duck ова е също така известна и като Графиня Игнатиева и какво означава „ремонта на ремонта на ремонта на ремонта“. 

Но искам специално да акцентирам на ДВЕ неща само от последната акция:

1. миенето започва от лика на кметицата, не от другаде, а от лика на Fun Duck ова. Първо него да скрият. Срам. Его. Подмазване. Ужас. 

2. това, което ни подсетиха от Destructive Creation: „…по паметника на съветската могат да стоят с години фалоси и свастики, но неща с послание се изтриват веднага…“
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2127 0

Водещи новини