След наводненията: Водоподаването остава най-големият проблем в Благоевградско

  • 16 декември 2021 07:50

  • 500
  • 0
След наводненията: Водоподаването остава най-големият проблем в Благоевградско
© Булфото (архив)

5 общини в Благоевградска област са в бедствено положение заради поройните дъждове в края на миналата седмица. Какви мерки са били обсъдени вчера на срещата при министър-председателя Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически?

Въпреки че обстановката започва да се нормализира, все още има населени места без вода, също има и големи щети по пътната инфраструктура.

МС обсъжда помощта за потърпевшите от наводненията

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград, каза за БНТ областният управител на Благоевград Николай Шушков. Най-критична е ситуацията в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е преминавал над реката.

В момента е осигурено режимово водоподаване до всички села в Гърмен. В определени часове се подава вода, а ВиК екипи работят денонощно, за да се осигури по голям дебит, обясни областният управител.

"Днес с решение на Министерския съвет ще се освободи резерв от питейна вода, от Държавния резерв, и тази вода ще тръгне към населените места, които имат затруднение", обясни областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Той допълни, че няма опасност за спирането на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, тъй като е трябвало да се обследва газопроводът, но още снощи поетапно е започнало газоподаването за Благоевград.

Това беше сериозен проблем, тъй като освен многото домакинствата със газ се снабдяват и всички детски градини, училища, обществени сгради и болници, поясни Шушков. Той допълни, че предстои незабавното обследване на щетите и от днес комисии по места ще обходят районите и до края на работния ден ще дадат точен доклад за щетите.

Бедственото положение в община Симитли след дъждовете остава в сила

"Подходът ще бъде коренно различен, а не както е било досега - не просто някой да поиска едни пари и МС да ги отпусне, а се иска да се оценят тези цени и едва тогава ще се отпуснат средствата - толкова, колкото са необходими", посочи областният управител.

Той допълни, че всички, които са били засегнати от бедствието могат да се обърнат към службите за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдява с храна в благоевградска област.

Радина Лазарова
500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини