Водещите новини! Първо заседание на новото правителство; Сандов: Държавата трябва да си върне плажовете и да опази дюните (и още…)

  • 14 декември 2021 12:40

  • 2241
  • 1
Водещите новини! Първо заседание на новото правителство; Сандов: Държавата трябва да си върне плажовете и да опази дюните (и още…)
© Булфото

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 14 декември ***

 

Новото редовно правителство започва работа още днес.

Сред приоритетите на управляващите са ковид кризата, реформиране на съдебната система и овладяване на по-високите цени на тока.

Първо заседание на новото редовно правителство

***

Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се освен с корупция", заяви екоминистърът.

„Прокуратурата е тази, която трябва да повдига обвинения и да натоварва с разследващи функции определени органи”, каза още той. 

„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги дава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции по околната среда”, добави Сандов.

Държавата трябва да направи много сериозна проверка и трябва да си върне плажовете, необходимо е да опазим дюните. Превенцията ще е пълната прозрачност - ще облекчим бизнеса и ще облекчим работата на регионалните инспекции, което ще намали възможността за корупция, заяви още той.

По думите му той е много добре запознат с щетите след наводненията. Инфраструктурата е направена така, че да не предвижда висока вълна, това трябва да се промени. Също така не трябва да се издават разрешителни за строеж, близо до реки, смята още министърът на околната среда и водите.

Борислав Сандов: Държавата трябва да си върне плажовете и да опази дюните

***

„Още утре ще свикаме областните управители на тези две области и на област Кърджали и заедно с министъра на регионалното развитие и г-н Рашков ще обсъдим тези казуси, заяви Петков.

Ваксинацията ще стане приоритет. Още днес ще направя заповед за тази сграда и ще дискутираме как можем да направим това и за вашите министерства, обърна се премиерът към министрите.

Кирил Петков обяви първите задачи на правителството

***

„Работният ни ден ще започне с нещо, което беше открито преди няколко дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията“.

„Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. А базата данни вече я има и пътните полицаи, например, могат да я използват. Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка“.

Премахват сините талони за автомобилите

***

Влакова мотриса дерайлира в района на момчилградското село Подкова. Причината е паднала на релсите скална маса. Екипи на пожарната вече разчистват линията.

Влак дерайлира край момчилградското село Подкова

***

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова днес от Джакарта Китай да престане с агресивните си действия в Индо-Тихоокеанския регион, предадоха световните агенции. Визитата на Блинкън в Индонезия е етап от неговата първа обиколка в Югоизточна Азия.

„Ние сме решени да гарантираме свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, където агресивните действия на Пекин застрашават търговския обмен в размер на над 3 трилиона долара всяка година", заяви Блинкън в реч в Индонезийския университет.

По време на визитата си в Джакарта Блинкън призова Китай да престане с агресивните си действия

***

Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, потвърди днес температурния рекорд за Арктика: 38 градуса по Целзий, регистриран в руския град Верхоянск на 20 юни 2020 г. - нов "тревожен сигнал за климатичните промени", предаде Франс прес.

Новият рекорд "бие тревога по повод промените в нашия климат", изтъкна генералният секретар на СМО Петери Таалас. Същата година е отбелязан рекорд и в Антарктика - 18,3 градуса по Целзий, посочи той.

ООН потвърди нов температурен рекорд за Арктика от 38 градуса по Целзий

***

За първи път бивш френски министър бе пратен в затвора. Това е 76-годишният Клод Геан, който беше бившата дясна ръка на Никола Саркози, предаде Франс прес.

Той бе пратен зад решетките заради неизпълнение на задълженията си, свързани с осъдителна присъда от 2017 г. През януари 2017 г. Геан бе осъден на две години затвор, от които една година условно с пробация и на глоба от 75 000 евро по дело, свързано с премии в брой в министерството на вътрешните работи.

Бивш френски вътрешен министър влезе в затвора

***

Novini.bg
2241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
30 год.едно и също....

2021.12.14 | 15:29

1
тъмно-червени 240 + старшината......

Добави коментар

Водещи новини