Емануил Йорданов за novini.bg: Лансира се идеята „Вие се отказвате от Рашков, ние се отказваме от Гешев”

  • 13 декември 2021 14:25

  • 10014
  • 0
Емануил Йорданов за novini.bg: Лансира се идеята „Вие се отказвате от Рашков, ние се отказваме от Гешев”
© булфото /архив/

Защо прокуратурата направи скандал през миналия уикенд и обяви, че ГДБОП я натиска по отношение на разследването на крупна кражба от строителството на АМ „Хемус”, за която данни изнесе вътрешният министър Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския? Двете институции – прокуратура и МВР не преследват ли еднакви цели в борбата срещу корупцията и престъпността и добре ли е да си говорят през медиите чрез брифинги? Може ли 47-то НС да реши казусът със смяната на главния прокурор и прехвърлянето на обвинението в изпълнителната власт? Разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДС и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -/.

Спорът, който беше създаден през изтеклите почивни дни,  не е толкова правен, колкото цели да измие образа на ръководството на прокуратурата. Очевидно е, че всички идеи, които съществуват за реформиране на съдебната система, са твърде неприемливи за ръководството на прокуратурата. Затова то ще използва всеки един случай да се представя като жертва, а виновниците за престъпността ще изкарва винаги „лошите политици” и особено Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския, който е трън в очите най-вече на адаша си Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и на назначения от него Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Смешно е твърдението, че служители на МВР могат да оказват натиск върху прокуратурата, която е господар на досъдебното производство.  Абсурдно е.

Говори се за неща, които са често срещани в практиката на някои обвинители, които са по-близки до настоящето ръководство на прокуратурата. Много често ставаме свидетели на това как мерките за неотклонение се използват като средство за принуда на обвиняемия да направи самопризнание и да иска споразумение с прокуратурата. Отделно от това, твърде често свидетели, които се съгласят да дадат показания, изгодни за прокуратурата, остават свидетели, вместо да бъдат привлечени като обвиняеми, защото се вижда, включително и техните признания понякога, че са извършили престъпление и следва да бъдат подведени под отговорност, но това не се случва.  Защото, ако такова лице бъде привлечено като обвиняемо, неговите обяснения няма да имат значението, което има показанието на свидетел.

В случая с АМ „Хемус” и след толкова яростни кавги между двете институции, както и при проблем за толкова голяма сума пари, въпросният обвиняем би могъл да спре въобще да говори.

Ако прокуратурата имаше желание да свърши някаква работа по този случай,

то можеше да превърне човека от обвиняем в свидетел и нещата да потръгнат.

Скандалът ще рефлектира върху това разследване, включително и върху обвиняемия. Струва ми се, че този човек трябва да получи сериозна охрана, за да остане жив до края на процеса.

Стопроцента съм убеден, че този сканадал, предизвикан през миналия уикенд, е умишлен.

Случаят се използва за пропаганда от страна на ръководството на прокуратурата, с цел запазване на местата на ръководството й в йерархията. Там очевидно сега витае ужасен страх, че главният прокурор си отива и заедно с  него и приближените му.

Този ВСС ще пази Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във до последно. Смяната му ще е трудна, но не е невъзможна. За съжаление, в случая става въпрос за гьонсуратлък, както казват във вилаетите на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Това качество пречи на нормалното развитие на процесите, но в крайна сметка при добро желание и упоритост, нещата могат да се случат. Въпросът е доколко ще са достатъчните политическа воля и компетентност.

Аз от много години – от 20, поддържам тезата, че прокуратурата трябва да е част от изпълнителната власт. Знам как се работи, какво се случва в досъдебните производства и какво става в съдебните зали. Ако прокуратурата е чат от изпълнителната власт, скандали като вчерашният няма да има. Прокуратурата и МВР ще имат единно ръководство, ще имат общи цели, които съвместно да преследват.

Скандалът тези дни бе илюстрация на страх от предстоящо освобождаване от длъжност, което е неизбежно.

Ясно е какво ще се случи – днес ще имаме ново правителство, а някои хора ще се окажат потресени от ситуацията и току-виж се разболеят скоропостижно.

В последните изяви на глашатаите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ми се струва, че се прекарва една идея, която все още не е добре артикулирана: „Вие се отказвате от Рашков, ние се отказваме от Гешев”. Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския им боде очите, защото е компетентен професионалист и човек, който има смелост и воля да свърши работа.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
10014 0

Свързани новини

Водещи новини