АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

  • 12 декември 2021 16:43

  • 2534
  • 2
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия
© Getty (архив)

През нощта и утре в Западна и Централна България се очаква дъждът да преминава в сняг. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост,  трафикът може да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, добавиха от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

От АПИ с последна информация за пътната обстановка в страната

 

Novini.bg
2534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АПИ:

2021.12.12 | 17:04

2
Всеки да прави каквото иска, ние сме осигурили интимна стая и ку.рви за Бойко Тиквата от СДС.
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.12 | 17:03

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.

Добави коментар

Водещи новини