Бедствено положение е обявено в Рудозем и Неделино заради наводнения

  • 12 декември 2021 07:37

  • 13533
  • 4
Бедствено положение е обявено в Рудозем и Неделино заради наводнения
© Булфото (архив)

Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска, съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов. Има залети улици и сгради.

,,Снощи от 1 часа съм обявил бедствено положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска. Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът. За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът'', обясни Пехливанов.

Залята е била и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Наводнения като тези в Германия ще стават все по-вероятни, алармират учени

Румен Пехливанов каза, че язовир "Пловдивци" в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора:

Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете. До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата, каза още градоначалникът.

От своя страна кметът на Смилян Чавдар Червенков сподели за БНР,  че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

,,От 2 часа е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора'', каза кметът Боян Кехайов. 

Над 50 семейства очакват помощ след бурята в Котел

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев.

Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на Въча, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. В този час екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян-Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.

Владимир Василев
13533 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.12.12 | 09:39

4
бойко остави язовирите в раЗРУХА И еТО РЕЗУЛТАТА. окраде миЛИАрди
Г

2021.12.12 | 09:02

3
Бойко е виновен
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.12 | 08:42

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Улавия от Новини.бг,

2021.12.12 | 08:44

2
как твоя секс-господар Тиквата ще управлява сега. Мутрите ще стоят в Парламента да пречат за възстановяването на България.

Добави коментар

Водещи новини