Водещите новини! Новият кабинет предвижда безплатни градини и ясли; Омикрон – в България? (и още…)

  • 08 декември 2021 12:54

  • 1560
  • 3
Водещите новини! Новият кабинет предвижда безплатни градини и ясли; Омикрон – в България? (и още…)
© Pixabay

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 8 декември ***

 

„В коалиционната ни програма е заложено детските градини и ясли да са безплатни“, каза пред бТВ Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

По думите ѝ има и бюджет, който да поеме този разход.

„Оптимистичните прогнози са, че ще има кабинет до края на седмицата“, каза Бориславова.

Предвижда се детски градини и ясли да са безплатни

***

Финализираме последните детайли, надявам се днес да финализираме самия документ. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Утре БСП би трябвало да свикат свое вътрешно събрание и ако всичко мине по план, би трябвало в четвъртък да имаме финализиран документ с министерства, хора. И сме готови да вземем мандата, най-вероятно утре или вдругиден. Нещата се движат, снощи до 1 ч. сме гледали отделните точки, но детайлите са много важни, уточни Кирил Петков.

Кирил Петков: Най-вероятно утре или вдругиден сме готови да вземем мандата

***

Обещах да върна това, което принадлежи на министерството, и ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Институтът за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато – всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес, е, че си върнахме открадната държава. Честито на всички, заяви Минеков.

От парламентарната трибуна той обясни, че действията на Министерството на културата не са насочени към в. "Труд", а към фирмата наемател, която държи пари на държавата.

Министерството няма никакво отношение с вестника или каквато и да било друга медия. Имаме отношение към наемателя – фирмата "Южен кръст". Не коментирам нищо по отношение на споменатия от вас вестник, заяви Минеков.

Минеков по казуса с "Труд": Ще върнем всичко откраднато през годините, ще си върнем и откраднатата държава

***

Владислав Панев: Ако коалиционното споразумение бъде изпълнено, до 2 г. България ще е съвсем различна държава

***

Реформите в спецслужбите и смяната на главния секретар на МВР не са елемент от преговорите. По никакъв начин това не е част от някакви условия, които се поставят от нас. Това е въпрос на една бъдеща по-широка дискусия.

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов по повод продължаващите преговори за коалиционно правителство. 

"Не съм видял последните текстове от коалиционното споразумение. Ще ги прегледаме и ще отправим нашите бележки. Очакваме три министерски кресла. В "Да, България" сме наясно с нашата номинация. При "Зелено движение" текат още дискусии. Единият от тези министри ще е и вицепремиер. Нека да изчакаме от "Продължаваме промяната" (ПП) да обявят структурата и състава на кабинета и тогава ще коментираме", призова той.

Христо Иванов: Очакваме да имаме трима министри, единият от тях ще е и вицепремиер

***

„…във връзка с наказателно производство срещу него“

Официално: Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет

***

Към момента не сме сигурни дали вече "Омикрон" не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест.

Това заяви пред бТВ доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали "Омикрон" присъства сред тях.

"Омикрон" вече е в България?

***

Германия регистрира днес най-високия брой починали от Covid-19 от февруари, докато страната се бори да спре четвъртата вълна на пандемията, предаде Ройтерс.

Общо 69 601 са новозаразените за денонощие – с 2415 повече отпреди седмица. Починалите са 527 – най-висок брой от 12 февруари, с което общият им брой достига 104 047.

Черен Covid рекорд в Германия

***

В България.

2299 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие при направени 27 694 теста. Това са малко над 8% от изследваните.

COVID-19: Над 2000 нови случая, остава висок броят на починалите

***

Съществуващите ваксини могат да предпазят заразените с „Омикрон“ от тежките форми на коронавируса. Това заяви високопоставен представител на Световната здравна организация.

Изказването му идва на фона на първи лабораторни изследвания, които показват, че новият южноафрикански вариант може частично да избегне ваксината на „Пфайзер“.

СЗО: Ваксините могат да ни предпазват от „Омикрон“

***

По-голямата част от вчерашния разговор между президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън е бил посветен на украинската криза и на липсата на напредък при изпълнението на Минските споразумения. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, като оцениха разговора като "откровен и делови".

Кремъл: Разговорът между президентите на Русия и САЩ е бил "откровен и делови"

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1560 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НИКОЛА НИКОЛОВ

2021.12.08 | 14:15

3
И СЕГА ПАК ЛИ С ЗАПИСВАНИЯ ТЪПАНАРИ БОГАТИ

2021.12.08 | 14:14

2
Безплатен обяд няма другари.
ментим

2021.12.08 | 13:30

1
безплатно

Добави коментар

Водещи новини