Цената на водата може да скочи с 30%

  • 08 декември 2021 09:33

  • 927
  • 4
Цената на водата може да скочи с 30%
© Pixabay

„Общо за страната цената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години“, заяви пред бТВ председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

„Голяма част от дружествата са изправени пред фалит. Всичко това се случи, защото цените на електричеството се задържаха изключително високи, а това е енергоемък бизнес и голям разход. В някои дружества разходите за електроенергия са 40% от всички разходи“, коментира Престойски.

По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България и „има дружества, които са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването“.

Над 12 млн. са пресрочените задължения за ток и продължават да растат, отбеляза Престойски.

ВиК операторите „не са перфектни, но нямат отношение към създалата се ситуация“, смята Престойски, който отбеляза, че заложената цена на тока при формирането на стойността на водата е 82 лева на мегават, а в момента достига до 400 за мегават.

Каква е ролята на тока в цената на водата: ВиК дружествата искат увеличение на услугата

Ситуацията в ВиК сектора предизвика остра полемика между МРРБ и КЕВР.

МРРБ: Високата цена на тока води ВиК дружествата към фалит, КЕВР отказва конкретни мерки за решаване на проблемите

Според Пристойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор. По закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2,5% от средномесечния доход на домакинство. ВиК дружествата искат същото – „социално поносими цени“.

В отговор на въпроса на КЕВР "Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за дружествата си?", Престойски каза, че в момента може да се купува ток само от борсата, а там цените са високи.

„Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата“, каза Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а гоелмите загуби по мрежата са, защото „години наред КЕВР даваше цена на водата, която само осигурява съществуването на дадено ВиК, но не му дава възможност да инвестира и развива мрежата“.

Десислава Станева
927 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Фастер

2021.12.08 | 14:26

4
Еми време е да скочиме и ние хората!
popche

2021.12.08 | 12:56

3
скъпа защото им тежки метали в нея
Със сигурност,

2021.12.08 | 10:45

2
Е нали това е една от крайнате цели на преувеличената истерия с микрончетата.
Чашков

2021.12.08 | 10:15

1
Дреме ми :)

Добави коментар

Водещи новини