Доклад разкрил, че мантинелите в трагичния участък на „Струма“ са монтирани неправилно

  • 04 декември 2021 11:42

  • 4318
  • 3
Доклад разкрил, че мантинелите в трагичния участък на „Струма“ са монтирани неправилно
© Булфото (архив)

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи проверка на пътните условия на автомагистрала "Струма" след жестоката катастрофа с македонски автобус, при която загинаха 45 души. 

"Проверката констатира, че мантинелите в участъка на трагедията, са били увредени от предишни катастрофи, че те са били преправяни и преинсталирани неправилно." Това каза в ефира на Бтв Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Зам.министър за "Струма": Един от проблемите с пътищата е начинът, по който са поддържани

Според него ако бяха правилно сложени, е можело да променят траекторията на автобуса и той да не попадне в капана на мантинелите: "Защото жертвите не са от катастрофата. Такива катастрофи се случват десетки пъти, десетки автобуси годишно се запалват и няма толкова жертви, жертвите се случват защото попадат в капана на мантинелите."

Липсващият знак за отбивката също е от значение, а прокуратурата си затваря очите за разследването дали и пътят е допринесъл за катастрофата. 

"Делото ще се забави много, ако се докаже че маркировката и пътят са проблем. Освен това българската страна ще трябва да изплати големи обезщетения", добави Милчев. 

Той смята, че основно вината е в шофьора, но и пътните условия също имат своя принос.

Последвайте канала на

Калина Христова
4318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
поправка

2021.12.04 | 14:34

3
трябва така да се докарат нещата ние да плащаме Македонците да се подпишат че са взели много милиони а да вземат 10%
Кенеф ББ

2021.12.04 | 13:16

2
На Бойко магистралите. стандарт 0
Протестиращ

2021.12.04 | 12:00

1
Знаех си аз, че ще е виновна някоя гайка. Има и една тревичка, пораснала малко накриво. И на вчерашния дрогиран шофьор пак един ръждив болт му е виновен за катастрофата, а и пътят бил малко по-наклонен и гладък.

Добави коментар

Водещи новини