Водещите новини! Новият парламент се събира утре, една от договорките за коалиция – председателят му да се сменя всяка година (и още…)

  • 02 декември 2021 13:03

  • 1619
  • 3
Водещите новини! Новият парламент се събира утре, една от договорките за коалиция – председателят му да се сменя всяка година (и още…)
© Булфото (архив)

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 2 декември ***

 

Новото, 47-мо Народно събрание се събира утре - 3 декември, народните представители ще положат клетва, се посочва в информация на интернет страницата на парламента.

Първото заседание на новоизбраното НС е свикано с указ номер 284 на президента Румен Радев и ще започне в 9.00 часа в сградата на пл."Народно събрание" 2. Предвижда се то да бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва

***

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, предаде БНР.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Една от договорките на бъдещата коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

***

Асен Василев: Няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме

***

Антикорупционният фонд /АКФ/ адресира Открито писмо до народните представители от 47-ото Народно събрание, в което настоява за задълбочена и щателна проверка на работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/.

АКФ смята, че е изключително важно да се направи детайлен анализ на реалния ефект от работата на КПКОНПИ и този анализ трябва да даде ясен отговор за какво данъкоплатците издържат такъв специализиран орган. Писмото на АКФ до народните представители съдържа десет конкретни въпроса относно работата на КПКОНПИ.

Антикорупционният фонд настоява за задълбочена и щателна проверка на работата на КПКОНПИ

***

Големият въпрос е как да върнем всички деца в клас. Очаквахме двукратно тестване за всички ученици. Ние получаваме двукратно по-малко. Говорихме с министъра на здравеопазването за начин, по който могат всички ученици д се върнат в клас. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БТВ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Образователният министър: От понеделник всички ученици трябва да са в клас

***

В Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София е направено всичко, за да бъде спасено починалото от менингит дете. Това съобщи за БНР директорът д-р Благомир Здравков.

„Всъщност в нашата болница са направени всички реанимационни мероприятия. За съжаление при нас то почина“, информира д-р Здравков.

Вътрешна проверка е извършена заради починалото от менингит дете в СБАЛ „Проф. д-р Иван Митев“

***

Стойчо Кацаров с първи думи за починалото от менингит дете

***

Окръжна прокуратура в Плевен работи по изясняване на обстоятелствата около убийство на непълнолетен от Кнежа. Това потвърдиха за БТА от прокуратурата.

Има задържани от полицията и се проверява тяхната съпричастност, в момента се работи по горещи следи.

Няма напрежение в града, добавиха от прокуратурата.

Подробности около тежкия инцидент ще бъдат обявени днес по-късно на пресконференция.

Още подробности за убийството на момче от Кнежа

***

"Съдебна медицина" освобождава телата на 45-мата загинали в тежката катастрофата с автобус на магистрала "Струма".

Очаква се те да бъдат транспортирани до Скопие с военен самолет.

Очаква се телата на загиналите на "Струма" да бъдат върнати в Скопие

***

Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещу КОВИД-19 да стане задължително за хората над 60 години, предадоха агенциите.

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за гражданите над 60 г.

***

Полската управляваща консервативна партия отхвърли по време на парламентарни дебати законодателно предложение, криминализиращо аборта като убийство. Според нея предложението е крайно и "неприемливо" и може да доведе до социални вълнения, предаде Асошиейтед прес.

Автор на предложението е неправителствена организация, бореща се срещу абортите, на име Фондация "В подкрепа на правото на живот". То предвижда наказание от пет до 25 години затвор, а в някои случаи и доживотна присъда за аборт или помагане на жена да получи такъв.

Полската управляваща партия се обяви против законопроект за криминализиране на абортите

***

Талибаните отново призоваха САЩ да деблокират милиарди долари замразени афганистански авоари след двудневни преговори в Доха в момент, когато Афганистан се бори със сериозна хуманитарна и икономическа криза, предаде Франс прес.

Правителството на талибаните настоя също за премахване на санкциите по време на двустранните срещи, водени от талибанския министър на външните работи Амир Хан Мутаки и специалния представител на САЩ за Афганистан Том Уест.

Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

***

"Спусъкът не беше дръпнат. Не съм дърпал спусъка", каза актьорът пред журналиста от телевизия Ей Би Си Джордж Стефанопулос, според откъс от интервюто, което ще бъде излъчено днес.

Болдуин заяви, че не е дърпал спусъка при фаталната стрелба на снимачната площадка

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Коко

2021.12.02 | 20:34

3
Едно време на петъка му се казваше, ден на майстора. Сега поне петък не е 13 но и 3 пак поне е половината. Значи най-много половин мандат.

2021.12.02 | 17:54

2
Като едното нищо могат да изкарат 4 г . пълен мандат ! Особено ако вкарат Борисв и Гешев в затвора и както ГЕРБ е нокаутирана , това ще бъде сигурно !

2021.12.02 | 14:38

1
ТА ВИЕ НЯМА И МЕСЕЦ ДА ИЗКАРАТЕ, ТЕ ГОДИНА

Добави коментар

Водещи новини