Давай парите и бягай!

  • 01 декември 2021 12:09

  • 1553
  • 0
Давай парите и бягай!
© Фейсбук, булфото/архив/

Снегът е хубаво нещо в планината, парка и градината. Но се оказва кошмар за всеки живеещ в градовете, където общинските съвети и кметските власти не си дават зор да разпоредят да се чистят тротоарите и те се превръщат в злокобни ледени пързалки, по които възрастните трудно балансират и ...чупят крайниците си. Ако от покривите на сградите не им падне някоя висулка върху главите. Защо плащаме на институции за услуги, а те нехаят за нашето здраве и живот?!

Сигурна съм, че не само аз, а и мнозина тези дни си задават този простичък въпрос пак, както и всички предходни години, докато стъпваме, жените като гейши, мъжете по-смело, върху ледените тротоари напът за работното място. Не очаквам кметицата да яхне някой снегорин, нито пък да грабне лопатата да чисти тротоара.

Неразбираемо за мен обаче е безразличието на общинските съветници, в случая в СОС, които гласуват на кои почистващи фирми да дават парите ни, за да ни осигуряват общото чисто, светло и топло. Неясно е също така защо управлението на общината, което сами избираме и му плащаме заплатите, все се мъчи нас, драгите данъкоплатци, да обвинява за всичко. Ние нали си плащаме и е редно да изискваме коректна услуга насреща!

Ама не, от години слушам оправдания и тъпотии, че гражданите трябвало да си почистват тротоарите, защото това били общи части и т.н. и т.н.. Ако това е вярно, защо тогава, когато някой човечец реши да си изкарва прехраната със сергийка, общинските власти му дерат кожата с тротоарна такса?!

Нали тротоарът е общ като трябва да го чистим! Ама не е, когато чиновникът трябва да прибере още и още пари от хората. Този двоен аршин е абсурден и несправедлив.

Обаче т.нар. „общински избранници”, които всъщност са избор на партиите, не искат да го променят, сигурно не им влиза в келепира! Най-лесто е да се печели от нищото. Примерно и от разчертаването на града на сини, зелени, вероятно скоро и пемпени зони, където да паркираш своя автомобил срещу такса. За парите си обаче и тук не получаваш никаква сигурности  гаранция, че колата ти няма да бъде открадната, разфасована, разбита...Но за доброто здраве на общината и затова плащаш.

Бюджетът на Столична община за 2021 година стигна близо  до 2 милиарда лева - 1 891 454 501 лв.

Не виждам обаче столицата да е станала по-чиста, безопасна и приветлива, в сравнение с това преди близо три петилетки да речем, когато общите ни пари бяха в пъти по-малко, някъде от порядъка на 450 млн.лв..

И тогава, и сега си плащаме като попове, за да получаваме качествени услуги. Да, ама не, както казваше един достолепен журналист – Петко Бочаров. Тук хем ни вземат парите, хем ни изкарват постоянно и за всичко виновни и отговорни. И дори не сме като оня шоп дето ходил на панаира в Елин Пелин, там го били, изнасилили и ограбили, но той великодушно обобщил злополучията си, че все пак човек се учи. Ние обаче не се учим и затова ще продължават да ни бият, изнасилват и ограбват...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1553 0

Водещи новини