Министър Донев: Явлението "пари в плик" лишава работниците от техните права

  • 29 ноември 2021 14:27

  • 1090
  • 2
Министър Донев: Явлението "пари в плик" лишава работниците от техните права
© МТСП

Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен заради високата социална цена, която плащаме всички, не само ощетеният работник или служител. Защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С по време на кръгла маса за представяне и обсъждане на предложения за законодателни промени с цел ограничаване на недекларираната заетост, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той посочи, че данните на композитния индекс „Икономика на светло“ показват, че за период по-малко от 10 години формалната икономика в страната е увеличила своя дял от 64 до над 80%, но въпреки положителната тенденция действията срещу пресичането на недекларираната заетост трябва да продължат. Министърът на труда подчерта, че в сътрудничество със социалните партньори правителството предприема комплекс от мерки за изсветляване на икономиката, чиято цел е от една страна да се защитят трудовите и осигурителните права на работещите, а от друга да се създадат условия за лоялна конкуренция между предприятията. 

Сивата икономика в страната е 21%, обявиха от АИКБ

Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С акцентира и върху значението на приетите промени в Кодекса на труда за ограничаването на недекларирания труд, с които за първи път се регламентира наказанието за повторно и системно извършване на подобни нарушения. Справянето с недекларирания труд е един от основните приоритети в дейността на Инспекцията по труда, добави той. Министър Донев обърна внимание, че пандемията и силната потребност от сигурност и предвидимост са променили отношението на хората към реалното деклариране на труда и доходите. Безспорно, най-категоричната и най-ефективна мярка за справяне с недекларираната заетост са качествените работни места, добави той.

 

Филип Епитропов
1090 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
що

2021.11.29 | 16:16

2
Не стигат парите за мързеливите мангали ли???

2021.11.29 | 15:01

1
А тия с шкафчетата???

Добави коментар

Водещи новини