Столична община ограничава безразсъдното използване на пиратки и фойерверки в София

  • 29 ноември 2021 13:38

  • 1420
  • 6
© Novini.bg

Столична община ще въведе ограничения за използването на пиротехнически средства като пиратки, бомбички и фойерверки на територията на София, предаде репортер на Novini.bg

На брифинг пред медиите председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обясни, че промените се налагат заради хилядите оплаквани от "неконтролируемите" гърмежи в междублоковите пространства, които създават стрес за гражданите на София.

Внимавайте с пиратките! Травмите могат да бъдат ужасяващи

По думите му над 17 хил. жители на столицата са изпратили петиция до Столична община, в която настояват за промени в тази насока.

Ето защо въвеждаме изцяло нов ред и правила за използването на пиротехническите средства, които обхващат четири категории. В първата категория няма да настъпят промени и ограничения, защото в нея влизат най-безопасните пиротехнически средства, като бенгалския огън, например, посочи Георгиев.

Предупреждение преди Нова година: Пиротехниката крие рискове

По отношение на пиротехническите средства от втора и трета категория, в които попадат пиратките и фойерверките, той отбеляза, че след въведените промени вече ще трябва да имаме разрешение от съответния районен кмет.

За целта ще трябва да се подаде заявление до районната администрация, но не по-късно от 10 дни преди събитието, разясни Георгиев и добави, че с пиротехническите средства от четвърта категория боравят само професионалистите, поради което за тях няма да има конкретни указания.

Той допълни, че глобите ще варират между 500 до 2000 лева за граждани, и от 3000 до 10 000 лева за фирмите, а за спазването на новите правила ще следят органите на МВР и Столичният инспекторат.

Възприемаме положителния опит от Словения, Хърватска, Австрия, Германия и Нидерландия. Тук искам да направя уточнението, че ние не забраняваме използването на пиротехническите средства, но апелираме те да бъдат ограничени. Няма да стане бързо и лесно, но трябва да създадем порядък, който е необходим в днешното общество, каза още той.

Община Търговище с призив да се ограничи използването на пиротехнически изделия

Председателят на СОС обясни, че новите промени ще влязат в сила от следващата година и няма да обхванат тазгодишните празненства. Подчерта, че основната идея на готвените промени е да има една предвидимост – всеки да знае кога се предвижда използването на пиротехнически средства в съответния район.

Промените в Наредбата най-вероятно ще влязат в сила в края на януари, посочи той.

Владимир Василев
1420 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
еничари

2021.11.29 | 14:48

3
изпедерастяваме и ние по западен модел, на някой ушичките и псето му са много чувствителни един път в годината
Гошо от nочuвка

2021.11.29 | 15:48

6
До еничари : Голям зор да гърмиш че било нова година, аман от туземци в тоя свинарник!
БАЙ ШИЛЕ

2021.11.29 | 14:56

4
Щом искаш всеки да си прави каквото иска, дай в знак на мъжество да ти се издрискам пред входната врата и ти мъжествено да го понесеш, а изтрещел бушмен ??!!

2021.11.29 | 14:57

5
Въведете ЗАКОН, не да ограничавате!!!

2021.11.29 | 14:42

2
а ще има ли томбола!?
Гошо от nочuвка

2021.11.29 | 14:19

1
Крайно време беше!

Добави коментар

Водещи новини