Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Вирусът няма да си тръгне, докато не мине през всички ни

  • 26 ноември 2021 14:06

  • 4331
  • 0
Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Вирусът няма да си тръгне, докато не мине през всички ни
© личен архив, pixabay

Защо у нас справянето с пандемията от коронавирус върви по-тегаво дори в сравнение с това при комшиите на Север – в Румъния? Вярна ли е статистиката на СЗО, че само 26% от здравния персонал е с ваксини? Трябва ли децата да бъдат обучавани дистанционно? По тези и други актуални здравни проблеми разговарям с проф. д-р Светлана Велизарова, специалист по белодробни болести, завеждащ на Клиниката по пневмология и фтизиатрия /болести на дихателната система/ към Детската болница.

По отношение на справяне със заразата от Ковид-19, вече наистина сме по-зле от северната ни съседка Румъния, тъй като имаме по-голям брой неваксинирани хора. И още повече са недисциплинираните хора у нас. Самият вирус няма да спре по никакъв начин докато не мине през всички. Тогава, когато вече няма да има кого да заразява, той ще изчезне. Но това в България няма да стане скоро по простата причина, че нито се ваксинираме, нито спазваме правила за безопасност.

Не се доверявам на статистика, че само 26 на сто от медицинския персонал у нас е ваксиниран. Защото аз познавам не малко медици и никой от тях не е без ваксина. В нашата клиника всички са ваксинирани, а повечето сме и с трета доза. Затова не вярвам, че тези данни са от скоро и са коректни.

Ролята на бустерната доза, е да усили ефекта на предишните две. Тази трета игла засилва много имунитета срещу Ковид.

Лекарство срещу заразата едва ли ще се създаде скоро, така че дотогава ваксините си остават спасение от смъртните случаи.

Те затова са създадени. Ние сме Ковид клиника и имам колеги, които се заразиха, но заболяването при тях протече много по-леко, в домашни условия и на 14-тия ден се върнаха на работа.

Когато образованието не е на ниво, то произвежда повече неграмотни хора, които не могат да правят информиран избор за каквото и да било, не само за ваксинирането. Този тип хора предпочитат да обвиняват всички други, но не и да търсят вина в себе си. При нас идват много такива хора, а ако бебето им се разболее, те обвиняват нас, че не са опазили своето кърмаче. Но...такава ни е народопсихологията и интелектуланото ниво.

Напоследък излизат информации за протести в други държави срещу мерките. Оказа се, че това са футболните агитки, които и у нас са доста шумни и агресивни. Това са крайно негативистични и арогантни индивиди, които умишлено търсят конфликти.

Хората, които имат повече информация за заболяването, не биха подстрекавали към бунтове срещу зелените сертификати.

Ние нямаме дисплина и самодисциплина, нито чувство за общност – всеки гледа себе си, но не и общото, няма какво да се лъжем по този въпрос.Кажете, какъв друг начин да намерим, за да предпазим хората! Защото съм убедена, че като приключи пандемията, те ще търсят отговорност от нас, лекарите, от институциите, но не и от себе си.

За децата обаче съм категорична, че трябва да се върнат в училищата и обучението им да бъде присъствено. Иначе след 10 години ще имаме „Ковид поколение”, което ще има огромни дупки в своето образование.

Самата аз не съм агресивен човек, но понякога си мисля, че за нашия народ няма друг изход и спасение, освен да се налагат строги мерки и наказания на всички нарушители.

Различни психози вече се проявяват сред хората. Агресивността е един от изразите на депресията. С това си обяснявам, че има едни, които вече нападат други заради забележка за маска и т.н..Чрез агресия някои индивиди избиват натрупания си страх навън.

Важно е хората да продължават да спазват мерките и да се грижат за себе си. А родителите да внимават какви решения вземат, защото те рикошират върху децата.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4331 0

Водещи новини