Даниела Кузманова: Важно е, че има стремеж до процент и половина за култура

  • 26 ноември 2021 09:16

  • 1209
  • 0
Даниела Кузманова: Важно е, че има стремеж до процент и половина за култура
© булфото /архив/

Коментар на популярната радио и тв водеща Даниела Кузманова. Тя е преподавател н НМУ "Л.Пипков" и автор на много от текстовете на хитове, изпети от Лили Иванова, Камелия Тодорова, Георги Христов и др. Даниела Кузманова е съпруга на обичания известен музикант Румен Бояджиев от ФСБ.

Споделям удовлетворението си от дискусията, която се проведе в рамките на консултациите за постигане на коалиционно споразумение по тема “Култура”. 30 години чакам такова събитие, което публично да очертае проблеми и открито да постави рамка на приоритети, които могат да послужат най-после за създаването на Национална стратегия. Консенсусът показа доверие между представителите на партиите и еднозначна грижа за миналото, настоящето и бъдещето на една от най-важните политически задачи пред правителството и народните представители. Засегнати са въпроси в широка амлитуда на културния живот, отсъства пренебрежение или възхвала към малки и големи знакови дейности, които изграждат цялото. Категорично е поставена във фокуса на вниманието личността на твореца с неговата уникалност и талант, важността на инвестициите в човешкия ресурс в качеството му национален капитал. Това наистина е едно добро начало.

Разбирам някои недоволства и гилдийни пристрастия изразени в коментари. Не разбирам коментиращите, които от висотата на своите лични интереси подценяват идеите и предложенията като некомпетентни или неосъществими.

Грубият махленски тон отново идва да покаже, че и сред нас, културните, се е вселил просташкия манталитет, налаган години наред и вече е възприет като нормално общуване. Всички участници в дискусията са отлично разпознаваеми, независимо че доста коментатори не ги познават - още по-странно за претенциите им. Нереалистично е да очакваме бърз изход от десетилетната абдикация на държавата в сферата на културата. Нереалистично е да искаме веднага осъвременяване на философията, инструментите и методите, както и синхронизирането им с добрите практики по света. Реалистично би било да предизвикаме същинско експертно и обществено обсъждане, когато коалиционното споразумение придобие вида, в който това ще бъде възможно.

Важно е, че има стремеж до процент и половина за култура, важно е “вън политиката от културата” и според мен би било важно “вън лобистите от културата”. Оставам оптимист.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1209 0

Свързани новини

Водещи новини