Водещите новини! Горите се управляват под икономически и политически натиск; удължават извънредната епидемична обстановка (и още…)

  • 24 ноември 2021 18:48

  • 1746
  • 2
Водещите новини! Горите се управляват под икономически и политически натиск; удължават извънредната епидемична обстановка (и още…)
© Pixabay

*** Водещите вечерни новини на 24 ноември ***

 

Тома Белев от "Демократична България" представи 4 краткосрочни и 14 средносрочни мерки за горския сектор. Той съобщи, че горите се увеличават като площ и запаси, като има 7.5 млн. куб. м дървесина. Посочи, че горите се управляват под икономически и политически натиск.

От "Демократична България" настояха и за промени в туристическия бранш, който в момента той е ориентиран към "ол инклузив" сегмента и страда силно от COVID кризата. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското производство и винопроизвоството.

Кирил Петков обяви война на корупцията и политическите инвеститори в земеделието

***

Преговарящите постигнаха съгласие и да се облекчи достъпът до лекарства, до медицински изделия, до консумативи и лечебни храни за хората, страдащи от социално-значими или редки болести.

Ето за какви промени се договориха от бъдещото коалиционно управление в здравеопазването

***

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна.

Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи.

Удължават извънредната епидемична обстановка

***

Стойчо Кацаров: Има опасност да бъдем санкционирани заради ниските нива на ваксинация

***

Екип от шестима следователи от НСлС и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“.

Български прокурор и следовател отиват в Скопие за по-бързата идентификация на жертвите

***

„Топката в гърдите от гледката притискаше, но журналистическото желание да научим нещо повече беше по-силно“.

„Тръгнахме назад. Зад хълмовете се появи слънце. В целия мрак и скръб малкият слънчев лъч като че даваше някаква надежда. Но надежда за кого? За загиналите - не! За оцелелите - не! За живота, който продължава по-нататък - може би“.

Разказ на пратеника на МИА от Струмица за страшната катастрофа на АМ "Струма"

***

„Събудих се. Всички викаха и пищяха. Опитах се да взема чукчето, с което да счупя прозореца, но не успях. Тогава опитах с ръка“, разказва момичето, цитирано от Нова телевизия.

След това спомените ѝ се губят. Казва, че когато дошла в съзнание, била на земята.

17-годишна, оцеляла в катастрофата на "Струма": Не успях да взема чукчето, за да счупя прозореца

***

„Папа Франциск изразява сърдечната си солидарност с всички, засегнати от тази трагедия. Мислейки най-вече за загиналите деца, той поверява душите на мъртвите на милосърдието на Всемогъщия и споменава в молитвите си опечалените семейства и ранените“, пише в официалното съобщение от Светия престол.

Папа Франциск изказа съболезнования за загиналите на АМ „Струма“

***

След като зам.-управителят на магазина ѝ направил забележка, тя започнала да го обижда и го ударила с ръка в лицето, след което и с пластмасова бутилка от безалкохолно. Обвиняемата нападнала и друг служител на магазина, като го ударила с юмрук в лицето.

Друга клиентка на магазина, станала свидетел на случващото се, направила забележка на жената, че е без маска и също била ударена в лицето. И на тримата пострадали вследствие на ударите са причинени леки телесни повреди.

Обвиняемата крещяла обидни думи и съборила изложена за продажба стока по рафтовете на магазина. Замерила единия пострадал с тарелка с риба, като това е извършено в магазин в присъствието на служители и клиенти, допълват още от прокуратурата.

Жена отива на съд, хвърляла риба и удряла хора заради забележка за маска

***

Андершон досега бе министърка на финансите в правителството на премиера в оставка Стефан Льовен. В подкрепа на кандидатурата ѝ гласуваха 117 депутати, 174 бяха против и 57 се въздържаха.

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

***

Регионът на Брюксел се ангажира да стане град-регион с нулеви отпадъци в рамките на европейската програма „Градове с нулеви отпадъци“, предава EU Observer, цитиран от "Фокус".

Това е първата столица в Северна Европа, която приема подобен план. Стратегията на региона включва ангажимент за намаляване на отпадъците с 20 процента на глава от населението до 2030 г.

До края на 2022 г., наред с другите мерки, разделното събиране на биологични отпадъци ще бъде задължително за домакинствата и бизнеса.

Брюксел планира да се превърне в град с нулеви отпадъци

***

22 милиона души в ЕС живеят в риск от бедност заради ниските минимални заплати

***

Депутатка каза, че "трябва да е възможно политиката и родителството да се смесват", след като й беше казано, че не може да седи в Камарата на общините с тримесечния си син, съобщи Би Би Си, цитарана от NOVA.

Лейбъристката Стела Крийзи беше информирана, че е против правилата да доведе дете на дебат в Уестминстър Хол, след като направи това във вторник.

Забраниха на британска депутатка да води бебето си на дебати в парламента

***

Изявленията не са достатъчни, Европа трябва да бъде по-решима срещу автокрациите, ЕС се задейства срещу властите в Минск едва девет месеца след началото на репресиите - при отклоняването на полета на "Райънеър", посочи Тихановска. Видяхме, че Европа може не само да говори, но и да действа, добави тя по повод вече приетите санкции срещу Минск и включително срещу Лукашенко. Става късно, време е за решителни мерки. Над половината граждани на Беларус искат нови президентски избори. Моля за подкрепа, макар че може би това е лошо за вашите народи или бизнеси, обърна се тя към евродепутатите.

Тихановска пред ЕП: Лобисти пречат за налагането на повече санкции срещу Беларус

***

 

Александър Томов
1746 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.24 | 21:10

2
Лошото е когато се управлява под социалистически натиск.

2021.11.24 | 21:09

1
ВСИЧКО СЕ УПРАВЛЯВА ПОД ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК ПО ЦЯЛ СВЯТ

Добави коментар

Водещи новини