Водещите новини! Черни дни за демокрациите по света; в България не е имало избори с по-ниска избирателна активност (и още…)

  • 22 ноември 2021 13:18

  • 1604
  • 8
Водещите новини! Черни дни за демокрациите по света; в България не е имало избори с по-ниска избирателна активност (и още…)
© Getty Images

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 22 ноември ***

 

Повече от 2/3 от световното население живее в "нереализирани демокрации" или в авторитарни режими – тенденция, която особено се е засилила в пандемията от COVID-19. С такова становище излезе тазгодишният доклад за състоянието на световните демокрации, изготвен от Института за демокрация и изборно сътрудничество.

Проучването констатира, че броят на либералните демокрации намалява, докато държавите с подчертан авторитарен режим са се увеличили с над три пъти повече от когато и да било.

Най-опасният показател за ерозията в една демокрация е процесът, в който избраното от народа правителство започне съзнателно и устойчиво да подкопава основните принципи на демокрацията и върховенството на правото за дълъг период от време. Днес такива процеси можем да забележим в страни като Унгария, Филипините, Турция или Шри Ланка, коментира пред агенция EFE директорът на Института за демокрация и изборно сътрудничество Кевин Касас-Самора.

Международно проучване: Демокрациите намаляват за сметка на авторитарните режими

***

В България е нямало избори с по-ниска избирателна активност. Мисля, че окончателно броят на гласувалите на балотажа ще е около 2,3 млн. души, заяви  в сутрешния блок на бТВ изп. директор на „Алфа рисърч“ Геновева Петрова.

Социолог: В България не е имало избори с по-ниска избирателна активност

***

ЦИК: Румен Радев печели балотажа на президентските избори

***

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това се посочва в официална позиция на посолството на САЩ у нас. 

Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

САЩ са дълбоко загрижени заради изказването на Радев за Крим

***

В „Демократична България” се обсъжда и вариант, при който политическото обединение да не предложи министри, а да участва само с парламентарна подкрепа за един бъдещ кабинет. Ние трябва да отчетем нашата електорална тежест, заяви съпредседателят в оставка на "Зелено движение" и член на политическия съвет "Демократична България" Борислав Сандов в "Тази сутрин" по бТВ.

Сандов разкри: ДБ обсъжда и само парламентарна подкрепа за кабинет на Кирил Петков

***

Проф. Герджиков печели 92% от гласовете в Турция

***

Изглежда, че се правят всички усилия за правителство. Дали обаче ще издържи дълго време - по-скоро съм скептичен. Заради многото и разнопосочни интереси, които трябва да се превърнат в консенсус, се съмнявам, че крехкото равновесие ще издържи дълго. Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Политолог за Novini.bg: Без фигура на "златния пръст" и без стабилно мнозинство в следващото НС

***

Пожар изпепели павилион за вестници в район "Южен" в Пловдив, загинала е 70-годишната продавачка. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Сигналът за огъня е постъпил в Първо районно управление /РУ/ в Пловдив около 3,40 ч. тази сутрин.

Жена изгоря в павилион за вестници в Пловдив

***

Фатален инцидент с полицейски служител, съобщиха от Районна прокуратура - Варна. 

Районна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство по чл. 127, ал. 1 от НК – за склоняване към самоубийство, във връзка със случай, при който полицейски служител е открит прострелян на 21 ноември 2021 година.

Полицейски служител се самоуби в колата си

***

 

Novini.bg
1604 8

Коментари 8

Добави коментар
Roko

2021.11.22 | 14:10

6
ПожарникарА "БУДА"-ла ☭ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ФЕНОВЕ СИ...
ЛУМПЕНЕ събуди се!

2021.11.22 | 15:00

8
Плати си двойните сметки за ток ,, парно, топла вода и..... точно преди нова година с твоята мижава заплата, или пенсия си пътник в дългове..... ЛУМПЕН!
СВЕТЪТ ГО ЗАБЕЛЯЗА И ПРОТЕСТИРА

2021.11.22 | 14:58

7
Био оръжито КОВИД-ДЕЛТА , въобще буламача наречен ваксини и 5 G мрежата по света променят съзнанието на човека, унифицират го до пълно оглупяване. Ваксинираните с времето изтъпяват.
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2021.11.22 | 14:09

5
СВИКВАЙ ГЕйРБАВ ДРоГАРе ☭ ТУЛУМИ

2021.11.22 | 13:36

4
ТОВА СА РЕЗУЛТАТИ ОТ МАШИНИТЕ НА МАДУР0 И 25% ГЛАСУВАЛИ НУЛА ЛЕГИТИМНОСТ,. ЗА РАДЕВ ГЛАСУВАХА 15% БЪЛГАРИ И 85 ТУРЦИ, ФАКТ. ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ, КОИТО СИ ОСТАНАХТЕ В КЪЩИ. НОМЕРА НА РАШКОВ СРАБОТИ ЗА НОМЕРА С ТУРЦИТЕ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ МАСОВО, ЗА Н0МЕРА НА КАРАДАЙЪ, ЗА РОДИНАТА МАЙКА И НОМЕРА СЪС ЗАДАДЕНИЯ ВЪПРОС ЗА УКРАЙНА, КОЙТО РАДЕВ ИЗПОЛЗВА КАКТО ПРЕЗ 2016. ТУК КАЗВА ЧЕ Е РУСКИ, А В ЧУЖБИНА ОБРАТНОТО И ЧЕ Е ЗА САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ. ИМАМЕ ДВУЛИЧЕН ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ НА СУПЕР СТАТУКВОТО С ВИЦЕ НА ОЩЕ ПО ЧЕРВЕНОТО СТАТУКВО. РАДЕВ С 27 СЪВЕТНИЦИ ОТ БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЧЕСТИТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ

2021.11.22 | 13:35

3
ТОВА СА РЕЗУЛТАТИ ОТ МАШИНИТЕ НА МАДУР0 И 25% ГЛАСУВАЛИ НУЛА ЛЕГИТИМНОСТ,. ЗА РАДЕВ ГЛАСУВАХА 15% БЪЛГАРИ И 85 ТУРЦИ, ФАКТ. ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ, КОИТО СИ ОСТАНАХТЕ В КЪЩИ. НОМЕРА НА РАШКОВ СРАБОТИ ЗА НОМЕРА С ТУРЦИТЕ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ МАСОВО, ЗА НОМЕРА НА КАРАДАЙЪ, ЗА РОДИНАТА МАЙКА И НОМЕРА СЪС ЗАДАДЕНИЯ ВЪПРОС ЗА УКРАЙНА, КОЙТО РАДЕВ ИЗПОЛЗВА КАКТО ПРЕЗ 2016. ТУК КАЗВА ЧЕ Е РУСКИ, А В ЧУЖБИНА ОБРАТНОТО И ЧЕ Е ЗА САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ. ИМАМЕ ДВУЛИЧЕН ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ НА СУПЕР СТАТУКВОТО С ВИЦЕ НА ОЩЕ ПО ЧЕРВЕНОТО СТАТУКВО. РАДЕВ С 27 СЪВЕТНИЦИ ОТ БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЧЕСТИТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ

2021.11.22 | 13:35

2
ПРИМАТИТЕ СИ ИЗБРАХА ПРИМАТ
така е

2021.11.22 | 13:27

1
на зелен народ ---зелен чорап,народ който не знае какво да прави със свободата си му трябва диктатор,да му е честит!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини