Отбелязваме бойния празник на Сухопътните войски

  • 18 ноември 2021 17:17

  • 468
  • 2
Отбелязваме бойния празник на Сухопътните войски
© Министерство на отбраната

В основата на всяка победа, на всеки успех е мотивацията, а когато си български войник, тази мотивация е любовта към България и готовността да се жертваш за нея, за свободата на страната си, за живота на българите, за бъдещето на своите деца. Това каза министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов днес пред Паметника на капитаните в гр. Сливница, където с тържествен ритуал беше отбелязана 136-ата годишнина от блестящата победа на младата българска войска на 19 ноември 1885 г. в решителното Сливнишко сражение по време на Сръбско-българската война. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Датата е обявена с решение на Министерския съвет за празник на Сухопътните войски. На ритуала днес са присъствали заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, неговият заместник бригаден генерал Николай Караиванов, представители на местната власт, както и генерал-лейтенант о.з. Иван Добрев - командващ на Сухопътните войски в периода от 2006 г. до 2010 година.

Паметта на героите от Сръбско-българската война, защитили Съединението от 1885 г., е била почетена с полагане на цветя пред паметника.

Със заупокойни панихиди и военни почести на Архангелова задушница отдадохме признателност на българските воини, загинали за Родината

По повод празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски са наградени военнослужещи за проявено усърдие и висок професионализъм. Министър Георги Панайотов е връчил награда на генерал-лейтенант о.з. Иван Добрев за високи постижения, заслуги към отбраната и дългогодишна безупречна служба в редовете на Сухопътните войски.

Бойният празник е отбелязан във военните формирования на Сухопътните войски в страната с тържествен строй на личния състав и награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни служители. Положени са венци и цветя пред войнишките паметници в знак на признателност към саможертвата на бойците за свободата и независимостта на България.
 

Константин Тодоров
468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.18 | 17:41

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК
Ела в казармата

2021.11.18 | 17:55

2
джендър! Ще чистиш кенефите с език!

Добави коментар

Водещи новини