Кръв прокапа от свещ за неопят врачанин

Факлия на неопят врачанин прокърви на 55-ия ден от погребението му. Голямата свещ била запалена от служителката Елена Ребърковска в параклиса "Свети Архангели" на новия гробищен парк днес, пише "Стандарт".

Жената се изумила, когато по парафина започнала да се стича червена гъста течност, която направила локвичка около фитила и пламъкът угаснал. Смаяната жена запалила пак факлията и червената струя продължила да тече, като капки от нея я оплискали и тя видяла на ръката си истинска кръв. "Кръвта бликаше като от рязана вена", разказа Елена Ребърковска. "Настръхнах, не можах да проумея какво се случва и изтичах да извикам администратора на парка Веселка Генова".

"Колежката дойде разтреперана, хвана ме за ръката и ме заведе в параклиса. Шокирах се, като видях кръвта, която извира от факлията", разкри Генова. Свидетели на чудото станали работници от каменоделната, тролейбусният шофьор Валентин Иванов, Йовко Петров, продавачката на свещи Марина Георгиева и отец Галин. Към обяд очевидец станал и траянополският епископ Киприян.

В ранния следобед в параклиса дойде и врачанският митрополит Калиник, който също видя с очите си окървавената свещ. Елена Ребърковска му разказа, че 60-годишният Георги Тодоров Ангелов е бил погребан на 13 април с граждански ритуал, без да е опят от свещеник. Близките му оставили свещта в параклиса, където да се пали всеки ден. Оттогава те не са идвали и на гроба му. Не се появили на 21 май, на 40-ия ден от смъртта му, когато е и големият църковен празник "Св. св. Константин и Елена". Не била отслужена панихида и гробът не бил равнен.

Служителката в параклиса Елена Ребърковска въпреки това продължила да пали факлията всяка сутрин и тя си горяла нормално. Във вторник пък я запалила заедно с още 7 свещи, които видимо са направени от същия парафин, но те не прокървели. Като чу разказа, владиката отслужи трисагиум - кратка молитва за покой на починалия, която завърши със: Стори ему вечная памет.

Митрополитът също бе изумен от прокървялата свещ и бе категоричен, че подобно нещо досега никъде не се е случвало. Попове припомниха за плачещата икона в Ерусалим и за статуята на Дева Мария в Италия, която също ридае, но за свещ не бяха чули.

"Засега не мога да дам никакво обяснение, не знам дали е божий промисъл или дяволско изкушение", призна владиката Калиник. Дядото сподели още, че като не знае каква е причината за това чудо, не може да прогнозира дали е лошо предзнаменование или ще има хубави последици.

Коментари

 1. 2012.06.11 | 10:49

  Майка ми е свидетел на чудесата в живота на дядо ми, станали в същата тази Врачанска епархия. Моля не смесвайте недостойнството на отделни свещенослужители със свръхестествениете проявления, които Бог допуска за наше назидание и укрепване на вярата. Моето свидетелство (и свидетелството на роднините ми) е за много по-големи чудеса от това. Питате за клипове, но не мисля, че това би ви убедило. Все ще намерите за какво да се хванете, за да оправдаете живота си не по Бога. Като толкова искате клипове, разгледайте руския и-нет и ще видите колко мироточиви икони има. Там има и научни изследвания на мирото. Ако и това не ви е достатъчно, питайте стотиците свидетели на благодатния огън. (наскоро руски физик вкара апаратура при Божия гроб и каза, че това е чудо. Апаратурата му не е засякла изкуствен източник на енергия), или си обяснете чудото в Македония, където по време на служба, пред очите на хората се обновили част от стенописите .

 2. 2012.06.10 | 02:07

  "Смаяната жена запалила пак факлията и червената струя продължила да тече, като капки от нея я оплискали и тя видяла на ръката си истинска кръв. "Кръвта бликаше като от рязана вена", разказа Елена Ребърковска." - край на цитата. Струва ми се, че в цялата работа има пръст Holywood...

 3. 2012.06.10 | 02:08

  Добре, но от свеща е капело кръв в крайна сметка! .... и има много свидетели.

  1. 2012.06.10 | 02:09

   1во произлязъл съм от ташаците на баща ми. 2ро типичния идиотски манталитет, като не можем да оборим нещо, започваме да псуваме срещуположната страна мислейки си че само ние имаме право на мнение и само ние знаем истината. След като си толкова близак с господа, защо не отговори културно поне на един от въпроси те ми? Представете някакви доказателства или може би желаете да върнете човечеството отново в средновековито, когато всеки с мнение различаващо се от това на църквата е бил изгарян на клада

 4. 2012.06.06 | 11:50

  Сатанинските слуги -поповете пак започнаха с "Имало едно време",понеже не могат да обяснят Първа и Втора заповед на господа.Попитайте попа какво е това описано в Новия Завет,наречено "Звяра"

  1. 2012.06.06 | 12:04

   Я че ти кажем отде си произлязъл,от вмирисания маймунски гъз на маикати,затова казвам млък на маймуномислещо-подобните и на всички маймуни като теб,една маймуна не-може да се сравнява с мен и мойте предци хора хоуг аз казах!

 5. 2012.06.06 | 11:51

  tupi sektanti

 6. 2012.06.06 | 15:24

  Тези простотии с плачещи мадони,икони и т.н носят добри пари в католическият свят и генерират всяка година МИЛИАРДИ приходи от поклонници , и от всякакви съпътвстващи индустрии.Явно тук се сетиха да експоатират хорската ГЛУПОСТ и се почва с "чудесата".Има 2,6 милиона дъртаци гледащи ТУРСКИ филми , защо да не им пуснат и този "филм". Очаквам в скоро време Дева мария да пчоне да намига като от индийска 3D картичка на "вярващите".

 7. 2012.06.06 | 12:03

  Толкова свидетели, никой ли не се сети да заснеме явлението с фотоапарат? Откъде да съм сигурен, че това не е поредната щуротия на църквата?

  1. 2012.06.06 | 12:04

   Вярно е ама заради такива заблудени овце попове карат Линкълн,защото отнякъде протекло а от друго място прокапало.Дайте запис бе.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо Белгия - Тунис