С 19,9 млн. лв. да бъде актуализиран бюджетът на Столичната община предлага кметът Фандъкова

  • 16 ноември 2021 13:43

  • 867
  • 0
С 19,9 млн. лв. да бъде актуализиран бюджетът на Столичната община предлага кметът Фандъкова
© Булфото

Предлагам на Столичния общински съвет /СОС/ две съществени промени - първата е актуализация на бюджета на Столичната община /СО/ за година, с която да осигурим допълнителни средства за най-пострадалите от кризата сектори. Втората е промяна в структурата на общината, съобщи днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която, заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и секретаря на СО Венера Милова, представи проекта за актуализация на бюджета на София и предложението за промяна в структурата на общинската администрация.

Кметът Фандъкова предлага преструктуриране на Столичния инспекторат, който от 1 януари догодина да стане дирекция на нейно пряко подчинение. Предстои да бъде обявен конкурс за директор на дирекцията.

Ковид кризата и последвалите кризи с цените на горивата се отразяват тежко на работата на всички общини, като налагат непрекъснато да следим и да предприеме мерки работата в града да не спира, посочи Фандъкова. Много пъти съм коментирала отражението на ковидкризата върху градския транспорт.

Сега към намаления брой пътници се добавят и увеличените цени на горивата, отбеляза столичният кмет. По думите ѝ, пътниците са намалели чувствително, съответно - и приходите. Затова предлагам на СОС да заложим 8,5 млн. лв. увеличение на средствата за градския транспорт, обяви кметът.

Това е нашата субсидия от страна на СО към транспортните оператори.

За дружеството "Метрополитен" над 3 млн. лв. са средствата, които трябва да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лв. Това значи повече от 100 процента увеличение за еленергия. Разходите на "Столичен автотранспорт" за газ, при разходи от 1 млн. лв. за юни, за октомври са 2,3 млн. лв. За юни за улично осветление разходите са били 930 хил. лв., за октомври са 1,9 млн. лв. Затова кметът Фандъкова предлага увеличение на средствата за улично осветление в размер на 3,2 млн. лв. Предвидени са 1,5 млн. лв. за общинските болници, които активно работят с ковидпациенти и срещат затруднения заради повишаването на цените на еленергията и медицинските консумативи, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

Кметът обяви, че другото голямо перо в актуализацията на бюджета, са допълнителни средства за строителната програма на СО за следващата година, в която един от акцентите е изграждането на вътрешните рингове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лв. за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. "Тодор Каблешков" и продължението на ул. "Филип Кутев".

Фандъкова: Изграждаме 18 детски градини и ясли на територията на Столичната община

Фандъкова обяви, че средствата за актуализацията ще дойдат по две линии: 10 млн. лв. са от по-добрата събираемост от данъка за възмездно придобиване; 6,6 млн. лв. са от дело, което общината е спечелила срещу МОСВ, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лв. са от държавния бюджет, информира столичният кмет.

По отношение на преструктурирането, кметът Фандъкова каза, че целта е по-добър контрол, по-добра координация и по-резултатна работа, включително и чрез създаването на оперативен център с мобилни групи, които да могат да реагират много по-бързо на сигнали. Кметът Фандъкова обясни, че като външна структура на общината, досега не е било необходимо провеждането на конкурс за избор на директор.

Сега вече, ставайки дирекция, влиза в общите правила на администрацията, така че ще бъде обявен конкурс. На въпрос дали настоящият директор Ивайло Иванов ще се яви на този конкурс, кметът Фандъкова каза, че "първо конкурсът трябва да бъде обявен, и тогава ще знаем".
 

Константин Тодоров
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини