В Пловдив душат мръсен въздух, РИОСВ издаде предписание

  • 12 ноември 2021 11:30

  • 497
  • 4
В Пловдив душат мръсен въздух, РИОСВ издаде предписание
© pixabay

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив изпрати писмо до кмета на община Пловдив с предписания за предприемане на засилени мерки, свързани с чистотата на атмосферния въздух в града.

В качеството си на контролен орган РИОСВ-Пловдив настоява общината да приложи спешно бързоефективни мерки, за да редуцира и предотврати в максимална степен замърсяването на въздуха през вече започналия отоплителен сезон.

Екоинспекцията препоръчва на община Пловдив да осъществява засилен контрол при извършването на строителни и ремонтни дейности, да поддържа чистотата на общинската инфраструктура, да предприеме действия за оптимизиране на транспортната организация.

Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от COVID-19

Общината е необходимо да насочи усилията си и към домакинствата, използващи твърдо гориво в посока на подмяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В оперативен порядък тя трябва да отчита осъществените действия и ефекта от тях пред екоинспекцията.

Повод за предписанията е направеният анализ от страна на екоинспекцията на основните показатели за чистотата на атмосферния въздух, които се следят – фини прахови частици ,озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и др.

Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се регистрират денонощно в 2 пункта в рамките на град Пловдив: в автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица” – градски фонов пункт и в АИС „Тракия“ – транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са фини прахови частици, като нормата за средноденонощната им концентрация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се наблюдават превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици.

Анализът сочи, че има корелация между това повишаване и наблюдаваните по-ниски температури същите дни и засиленото използване на битово отопление, което е основния източник на влошеното качество на въздуха. Среднодневни превишения по показател фини прахови частици са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни - в станция „Тракия“. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона между 51,62 и 73,02 µg/m3.

На този етап няма превишения по останалите показатели за състоянието на въздуха.

Последвайте канала на

Калина Христова
497 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.12 | 13:48

4
" В Пловдив душат мръсен въздух, РИОСВ издаде предписание" ================= В Пловдив да не са само кучета, които душат въздуха ?? :)
PHAT FUSSI

2021.11.12 | 13:44

3
Душат, хахха. политиката ни българска, спорта, храната, сега и журналистиката.

2021.11.12 | 13:21

2
Душат? ххаха тия стават все по - неграмотни! някакви чужденци ли ги пУшат тези статии?
Ех тея майни бре

2021.11.12 | 11:50

1
Там не дишат - "В Пловдив душат" !

Добави коментар

Водещи новини