Варненска община с важна стъпка в прехода към кръгова икономика

  • 28 октомври 2021 08:40

  • 242
  • 0
Варненска община с важна стъпка в прехода към кръгова икономика
© Novini.bg

До дни във варненската община Белослав ще заработи модерна система за разделно събиране на битови отпадъци, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна.

Тя е част от усилията на местната администрация за преминаване към кръгова икономика чрез стимулиране на разделното складиране на боклука и повторната му употреба след рециклиране. Дейностите по въвеждане на подземната система се изпълняват по проект с финансиране от ОП "Околна среда" 2014-2020 г. Общата му стойност е 368 038 лв.

Учениците от четири общини във Варненска област преминаха на обучение на ротационен принцип

С европейските средства на общински терени в Белослав са обособени 11 площадки, като на всяка от тях е разположен комплект от три подземни контейнера с обем 1,5 м3. Те са поставени в специално изградени за целта бункери, състоящи се от надземно и подземно устройство. Направена е специална надстройка за повдигане и разтоварване на подземните контейнери.

Съдът за отпадъци представлява чувал, оборудван с механизъм за свързване и отваряне на дъното, без възможност за пропускане на течност от сметта във вътрешната част на контейнера или във външната среда по време на разтоварване. Целта е намаляване на количествата битови отпадъци, стимулиране на разделното сметосъбиране и рециклиране на боклука на места с концентрация на търговски обекти, общински и административни сгради. Местоположението на площадките е предвидено така, че да не пречи на пешеходния поток и да не засяга уличните платна.

За да повиши осведомеността за целите и ползите от проекта, местната администрация проучва мнението на своите жителите като ги насърчава да попълнят анкета, в която да изразят становище по въпроси, свързани с разделното събиране на боклук и повторната му употреба. Всеки, който се включи, има шанс да спечели награда.

Реализирането на проекта ще допринесе за прехода към кръгова икономика, а стремежът е да се постигне рециклиране на поне 50 % от битовите отпадъци. Неговото изпълнение ще продължи до 20.07.2022 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
242 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини