Александър Златанов: Ако нещата продължават да ескалират, неминуемо ще се стигне и до локдаун

  • 27 октомври 2021 09:41

  • 3192
  • 9
Александър Златанов: Ако нещата продължават да ескалират, неминуемо ще се стигне и до локдаун
© Булфото

„Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза пред БНР заместник - здравният министър Александър Златанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

"Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точна цифра на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците. Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират", заяви Златанов в "Преди всички".

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват. "В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолееме", посочи още Златанов.

Д-р Атанасов: Ние сме в локдаун. Зеленият сертификат го отлага за ваксинираните и преболедувалите

По думите му никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун: "Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министъра на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря.

Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове", заяви още Златанов.

Във връзка с това, че БРС сезира ДАНС и АДФИ, Златанов заяви:

"Вчера се разрази леко раздут и изкуствен скандал по отношение на разпределението на парите на НЗОК.  Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И вчера направих анализ  - няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, за да видим има ли причини за скандала. Има някаква изнервеност на ръководството на БЛС. То как би могло да обясни, че на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение парите в излишък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на сто легла за Covid - 19 от общия капацитет на леглата в болницата. Това е една добра стъпка за тях, заради повишените им разходи", заяви Златанов.

"Става дума за около 35 млн.лв. допълнителни и справедливо разпределени средства след решение на целия Надзор на НЗОК. И сега те от БЛС не подписват НРД,  за да могат болниците да си получат парите", поясни още Златанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
3192 9

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 9

Добави коментар

2021.10.27 | 12:47

9
Локдауна е плашилото на добрия "зелен сертификат".
111

2021.10.27 | 11:55

7
ЗАТВАРЯЙТЕ, КАКВО ГИ БАВИТЕ ???

2021.10.27 | 12:24

8
ти не си излизал 2 години, нали? душичка!

2021.10.27 | 10:38

4
Ако мисирките продъжават с това темпо ще се стигне до разбиване тикви !
Един от Тримата

2021.10.27 | 11:36

6
Явно само така ще разберат някой неща

2021.10.27 | 10:39

5
Купувакте си оръжия братя , война иде !

2021.10.27 | 10:33

3
Ей,изродииии...Оставете хората на мира,само за пари мислите!БОГ ще ви накаже!
Кацата

2021.10.27 | 10:28

2
lockdown is coming
VX

2021.10.27 | 10:23

1
Как локдаун. Нали Борисов беше много лош. Искаше да ви затвори. Дерехте се по булевардите и тормозехте обикновените хора. А сега локдаун. При положение, че има и ваксини и условия. А тогава вируса беше съвсем нов и непознат. НОЩ бяха наричани престъпници от вас. Сега организацията се скалъпва ден за ден ьо изборите. Стотици умират ежедневно, но това не е проблем, стига да е добре имиджа зс изборите.

Добави коментар

Водещи новини