Капитанът на влекача „Кастор“ разказа неизвестни подробности за изтеглянето на "Вера Су"

  • 27 октомври 2021 08:30

  • 6368
  • 2
Капитанът на влекача „Кастор“ разказа неизвестни подробности за изтеглянето на "Вера Су"
© Bulphoto/архив

Повече от месец карабът "Вера Су" беше заседнал в скалите край Камен бряг. Плавателният съд вече е изтеглен и се намира във Варна, но обществеността не знае много от подробностите за цялата операция по преместването.

„Това беше нестандартна операция. Рискът беше на всяка крачка. От риск за екипажа до риска за околната среда“, сподели капитанът на влекача „Кастор“ Андрей Стаев в „Тази сутрин“ по бТВ.

Довлякоха "Вера Су" до Варна 

Стаев ръководеше операцията по изтеглянето на „Вера Су“. По думите му акцията се е увенчала с успех заради координацията между различните институции.

Планът за спасяването на заседналия кораб край Камен бряг е имал „девет действия“. Не може да става дума за сравнение с операцията по освобождаването на заседналия наскоро кораб в датски води и изтеглянето на „Вера Су“. Край „Яйлата“ „всичко е скали“, което затруднява действията на спасителите, отбеляза капитан Стаев.

„Имаше сериозна опасност от пречупване на кораба. Капитан Динкин се занимаваше с конструктивната му устойчивост. „Хидроремонт“ направиха чудеса. Корабът беше стъпил на четири скали и две трети от него шаваха. 10 тона греди и всякакви конструктивни елементи бяха заварени, за да го укрепят. Това беше логистичен кошмар“, разказа Стаев.

Що се отнася до критиките за влекачите на БМФ, които извършиха операцията, Стаев заяви, че това са „страхотни машини“.

Неговият кораб „Кастор“ има мощност да тегли 40 тона, но той е използвал само пет от тях, защото ако е била използвана пълната мощност, „Вера Су“ е щял „да се разпори“, разкри Стаев.

Десислава Станева
6368 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Зак

2021.10.27 | 08:56

1
Любимата тиква на народа вчера каза че било елементарна работа как не се били сетили за още едно въже цял месец едвам го искарали и се смеше чак се заливаше.....ако беше той сегорно би му отнело 1000 години .Хора с опит и с малкото в наличност което имахме въхпеки лошо време ге искараха и това ми било обединител ще си осгане тиквата от банкя клтака ще го запомнят всчки този крадец ...

2021.10.27 | 09:22

2
Ако фуражката и поставените от него лица бяха се задействали първите три дни, всичко щеше да е детска игра. Те оставиха цял месец вълните да наместят кораба и да го раздрънкат допълнително, при това натоварен. Така че не говори кой какво казал - вижда се кой не си свърши работата навреме, ако изобщо свърши нещо.

Добави коментар

Водещи новини