В Русе питат родителите за тестване на учениците

  • 22 октомври 2021 18:07

  • 420
  • 0
В Русе питат родителите за тестване на учениците
© Getty images

Русенските училища започнаха допитване за тестване на децата с антигенни тестове. Родителите ще трябва да попълнят декларации, с които да изразят съгласието или несъгласието си за изследването на децата в училищна среда.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30015

Основно училище "Любен Каравелов" е едно от училищата, започнали това допитване. Директорът Веселка Николаева обясни пред БНТ, че в рамките на 3 дни родителите са имали възможност да изберат вида на теста и чрез гугъл формуляр да получат тяхното съгласие. Обобщената справка ще излезе в понеделник.

Част от допитването е списък с антигенни тестове, които са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата и също са качени на сайта на Министерството на образованието.

РЗИ-Русе раздаде 10 000 безплатни антигенни теста на болници и лаборатории

Ето какво смята специалист - дали тези предложени тестове са подходящи за деца и колко често трябва да се ползват те?

"С назофарингеалните секрети децата не биха могли сами да се справят. Детската лигавица е доста ранима, техните нослета са доста мънички и трудно се достига до назофарингса, откъдето трябва да се вземе всъщност секретът. Дори ако немедицинско лице ги взема, също не е сигурно как ще бъде взет материалът. Но другите, които са от слюнка - да, те са подходящи, мисля, че такива тестове не трябва да се правят не повече от два пъти в седмицата. Наистина трябва а се внимава много в изследването, защото трябва да се знае, че тези бързи антигенни тестове са повече за откриване на остри инфекциозни състояния - в случая за COVID-19, когато това е просто само профилактично или пък детето е имало някакви оплаквания, но вече в момента няма, твърде вероятно е да се окажат отрицателни, а детето да си е с коронавирус", обясни управителят на лаборатория Розина Мирчева.

За да започне тестване на деца, трябва 90% от родителите да са дали съгласие, след което се отправя искане до РЗИ за избрания тест, ако от РЗИ нямат този тест, по решение на всяко едно училище тестът може да бъде закупен от бюджета на училището.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30015

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
420 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини