За Бога братя, не боледувайте и през уикенда!

  • 22 октомври 2021 13:27

  • 2805
  • 0
За Бога братя, не боледувайте и през уикенда!
© pixabay

Защото няма да има лекар, който да ви прегледа и консултира и ще трябва да чакате чааак до понеделник идната седмица. Това, без да шикалкавим, се случва, поради липсата на организация в здравната система, която ще е по-правилно да се нарича не здравна, а болна.

Въпреки че минахме през всички вълни на заразата, ето че и четвъртата, която вилнее в момента, се оказва, че ни свари неподготвени. Нито имаме достатъчно ваксинирани хора, нито е създаден порядък в болничните заведения, които да приемат безпроблемно пациентите.

Всички научихме за онази възрастна жена с коронавирус, която неотдавна  е била развозвана от болница в болница и така до шест пъти. Жената почина. Преди това помним как издъхна друг болен на стълбите пред едно болнично заведение. Тази черна статистика може да продължи, не е кратка, за съжаление!

Живите заразени обаче към днешна дата се оказва, че

нямат никакъв шанс да бъдат консултирани от лекар, ако болестта ги споходи за зла врага в петък след 17 часа.

Това съвсем наскоро се случи и с мои близки приятели, така че разказът ми е съвсем от първо лице, както се казва.

Миналия петък съпругът на моята приятелка и синът им, се почувствали зле, бързо си направили тестове и се оказало, че въпреки, че са ваксинирани, са с Ковид. Звънели безуспешно дълго и продължително на личната си лекарка, с която така и не осъществили връзка чак до началото на следващата седмица. Притиснати от неволята и уплашени, те тръгнали да обикалят болниците с надежда да срещнат някой лекар, който да ги консултира. Но...се оказало, че и с това начинание ударили на камък. Обособените Ковид зони, създадени уж да подпомагат дейността на джипитата, също имат регламентирано работно време, което не е валидно за почивните дни. Семейството живее в т.нар. „многоъгълник на болниците”, но и това не помогнало. Обиколили те, заедно с вируса си, от кабинет на кабинет енброя болнични заведения и накрая акостирали на опашката пред спешния кабинет в „Пирогов”. Там ги вкарали в статистиката и толкоз. Отчаяни, звъняли и на частни, скъпарски болници но от там никой не благоволил да отговори на телефонно позвъняване. Прибрали се моите хора вкъщи отчаяни и кротко и болно дочали понеделник...

Простичкият въпрос, който следва от тази лична, но не единична житейска история, е: къде тук видяхте организация в помощ на болните?

Каква грижа за човека, моля ви се, какъв синхрон между личен доктор и пациент, с РЗИ, или с някой лекуващ въобще?!

Разбирам, че здравната система в момента е претоварена. Но също така съм наясно, че се проявява непростима небрежност и немарливост в изпълнението на регламентираната дейност на заетите в медицинската сфера. Няма как да продължаваме до безкрай да извиняваме липсата на организация там. Също така, не е редно за всичко да обвиняваме само министъра, който няма вид на слънце, което да огрее навсякъде. Отговорност за всяко отделно болнично заведение носи неговият управител. Той получава добра заплата, поверена му е власт и отговорност. Простичко е – ние, пациентите, си плащаме здравни осигуровки, данъци и почти винаги и на ръка в болниците. И искаме да получаваме насреща адекватна възможност за лечение там, без да се интересуваме от оправдания и обяснения.

Стига вече сме извинявали всяка свинщина, търсейки вината винаги в някой друг и някъде другаде.

Припомням, че миналия месец парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., която предвижда увеличение със 105 млн. лева. Нашите избраници гласуваха приходи и трансфери по актуализирания бюджет на Касата от 5 446 312 900 лева и също толкова разходи. В Закона за бюджета на НЗОК досега беше записано, че приходите и трансферите са в размер на 5 341 312 900 лева.

Също така, че преди година ни съобщиха, че приоритет на правителството в Бюджет 2021 е здравеопазването, което ще получи финансиране от 6 милиарда – това е близо 12% увеличение.

Та при всички тези и още наши общи пари, да търсим лекар със свещ, както се казва, когато имаме нужда, не е нито справедливо, нито нормално.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2805 0

Водещи новини