Обявена е обществена поръчка за събарянето на незаконни сгради в парка "Росенец"

  • 22 октомври 2021 13:20

  • 2039
  • 2
Обявена е обществена поръчка за събарянето на незаконни сгради в парка "Росенец"
© Булфото

Обявена е обществена поръчка за събарянето на незаконно строителство на сгради в лесопарка "Росенец" край Бургас. Заповедта е на Областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова. Става въпрос за незаконна триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. От там посочиха, че двата обекта се намират в местността "Отманли" в лесопарка.

Обществената поръчка се финансира от бюджета на Областна администрация-Бургас. Това стана възможно след като Министерският съвет отпусна необходимите средства за събаряне на двете незаконни постройки, предизвикали широк обществен интерес в парка "Росенец". Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния заместник-кмет на Община Бургас.

Областният управител Нейкова е посочила, че се спазват законовоустановените процедури и че е дошъл моментът на конкретните действия.

Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост, е коментирала Нейкова. Тя е издала и заповед за установяване на незаконни строежи върху държавна собственост на територията на област Бургас. Сформирана е комисия от експерти на Областна администрация, която е обходила всички държавни имоти в парка "Росенец". Констатирани са нарушения и ще се предприемат рестриктивни мерки.

Става дума за четири имота - държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти.

За всички констатирани нарушения Областна администрация - Бургас в най-кратки срокове ще уведоми Община Бургас за предприемане на мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията. Експертите на Областна администрация Бургас продължават проверките за състоянието на държавните имоти и ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби, добавиха от пресцентъра на областната администрация.

Поредно заседание по казуса "Росенец"

Константин Тодоров
2039 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.22 | 14:01

2
Хидроинженера къде ще се крие.

2021.10.22 | 13:57

1
Никаква обществена поръчка. Ще работим безплатно. Щом е за бутане, там сме! Само кажете кога да започваме!

Добави коментар

Водещи новини