Журналист влезе в столичен мол с чужд сертификат

  • 21 октомври 2021 18:18

  • 5483
  • 7
Журналист влезе в столичен мол с чужд сертификат
© Getty images

Фиктивни проверки на сертификати още в първия ден от въвеждането на "зеления сертификат". Това показа експеримент на БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28914

В някои търговски центрове не сканират QR кодовете на сертификатите, който показва дали документът е валиден или не. На други места се извиха дълги опашки от служители , които трябваше да се тестват, за да стигнат до работните си места.

Рекорден брой сертификати са свалени от потребителите, въпреки затрудненията с НЗИС

Известен мол в столицата е първата спирка от експеримента, който цели да покаже как се проверяват сертификатите в големите търговски центрове. На входа от паркинга всички минават през проверка. Допуснати са за секунди, само след като си показват сертификата. QR кодът обаче е неуспешно сканиран, тоест може да се влезе с чужд сертификат. Втора спирка - друг мол. Този път дори няма опит QR кодовете на екипа ни да бъдат сканирани. Охранителят на входа само го поглежда и пуска екипа.

Пият кафе и на закрито. Документи не са поискани.

Сертификат за ваксинация, за преболедуване или за тест обаче са поискани на всеки един служител в големи търговски обекти. Пред столични молове има мобилни пунктове за антигенни тестове, които днес струваха на служителите 10 лв, а на клиентите - 15. Работещи в моловете чакаха часове, за да стигнат до работните си места. Някои от тях се добраха до тях чак в ранния следобед.

"Не е добра организацията, какво да мисля, чакаме от три часа", споделя жена.

"Това, което причиняват на народа за мен е чисто източване и в паричен смисъл и психически и физически смисъл", казва служителка от търговски обект в мола.

"Подигравка с търговците на първо място, защо им позволяват да работят при положение, че спират и служителите и клиентите", смята друга.

Хората със сертификати, които влизаха за броени секунди в мола, бяха на различни мнения за мерките.

В моловете в Пловдив, а и на много други места, хората влизаха само след представен сертификат, дори ако бяха решили да посетят само аптеките там.

В един от големите търговски центрове в Бургас няколко охранители стриктно проверяваха за "зелени сертификати". Само за 30 минути бяха върнати над 30 души, които нямаха документ.

"Създаде се ситуация, граничеща с хаос и цялата тази неяснота, но въпреки това, мисля че успяхме да реагираме адекватно и да създадем необходимата организация", казва Райна Миланова, мениджър на търговски центъ пред БНТ.

На всеки от входовете в мол във Варна има охрана, която допуска хора само със сертификат за ваксиниране или отрицателен резултат от тест. В търговския център обаче има хранителен магазин, аптеки и зоомагазин, за които не се изисква сертификат и хората бяха допускани там свободно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28914

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5483 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.10.22 | 07:12

7
Моля госпожо, а пък Иванчо е с фалшив сертификат.
Great

2021.10.21 | 20:14

3
Журналист - олицетворение на тъпота, слугинаж и подкупност.

2021.10.21 | 21:59

6
Те тия не могат и да пишат дори
питам за един приятел

2021.10.21 | 21:08

4
Защо ? Защото ти показа, че мерките са некадърни и недомислени като тези на власт ли ?

2021.10.21 | 21:59

5
Е те тия журналисти дето подкрепят здравния фашизъм и репресиите върху хората са за избиване!
Ученика

2021.10.21 | 19:57

2
Хайде сега журналиста по пързалката...

2021.10.21 | 18:44

1
Сами ли си стягате примката?

Добави коментар

Водещи новини