Николай Бареков и жената до него се появиха в досиетата "Пандора", той отговори

  • 20 октомври 2021 15:34

  • 6889
  • 7
Николай Бареков и жената до него се появиха в досиетата "Пандора", той отговори
© Булфото (архив)

Имената на бившия евродепутат Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва и съпругата му Мария Календерска изскочиха от „Досиетата Пандора“ за укриване на офшорна фирма на Британските вирджински острови, съобщават от онлайн изданието bird.bg, което е българският партньор в международното журналистическо разследване.

По техни данни Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, като не я е декларира пред КПКОНПИ, въпреки че по това време е била член на ръководството на партията „България без цензура“. Лидер на политическата формация беше съпругът ѝ.

Манджуков: Хиляди са хората в България, които са имали или имат офшорни компании

Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал актива на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

„Досиетата Пандора“ разкриват, че Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата „Инвестиция.БГ“ ЕАД. Журналистите припомнят, че фирмата е придобила популярност покрай къща в Драгалевци, обитавана от Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на „Инвестиция.БГ“ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков, а Иванка Неделчева е негов личен PR.

От bird.bg напомнят, че когато през пролетта на 2014 г. стана ясно, че бившият шеф на ТВ7 обитава имота, той заяви пред медиите, че плаща по 1000 евро наем.

По данни на разследването, Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на „Инвестиция.БГ“. Прехвърлянето на активите на „Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

Горан Симеонов: В Документите "Пандора" има политици, които по един или друг начин вече са ненужни

От информацията, налична в „Документите Пандора“ се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт, посочват авторите на разследването. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид“ и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

От наличната информация става ясно още, че докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

Отговорът на Календерска и Бареков

От bird.bg уточняват, че са се свързали по телефона с Мария Календерска, като тя е поискала време, за да събере документи за случая и да отговори на въпросите им. Допълват, че до среща не се е стигнало, защото съпругата на Бареков престанала да отговаря на позвъняванията им.

Самият бивш тв водещ използва социалните мрежи, за да отговори на изнесената от bird.bg информация.

Никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост движима или имот в чужбина, написа Бареков.

По отношение на къщата той заявява, че тя е „купена с пари дадени от мен по банков път преди почти 9 години още преди да участвам за кратко в политическия живот, след като са получени също по законен банков път от трудови договори с платени дължими данъци към държавата“ и всичко това е било проверено от НАП.

И обявява „аз нямам НИЩО, безработен съм от години, камо ли някога да съм имал нещо общо с офшорка“.

Според Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва става дума за атака от страна на бизнесмена и издател Иво Прокопиев и ще си търси правата в съда.

Novini.bg
6889 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.10.20 | 18:08

5
Като е безработен от години, кой го храни? Глупак!

2022.02.16 | 15:09

7
ZNA4I NIAMA NIKAKVI ZADYZENIA ZA DANAK
Иванов

2021.10.21 | 20:42

6
Не вярвах, че престъпен олигарх като Иво Прокопиев ще стигне дотам, че да използва своите слуги от Бивол - сега вече bird.bg, в атака срещу шушумига като Баречето! Но явно Иво Прокопиев е злопаметен и няма да прости на Бареков, че му снима лятната незаконна къща на Буджака в Созопол!
tom

2021.10.20 | 17:47

4
e da de no i barekov kiato nikolaico mladenov e zabravil tce e regisztriral ofhorka tce sahto e mnogo zaet.
1

2021.10.20 | 17:03

3
Затвор за укриване на данъци няма ли да последва ? Или тези са от ваште, така де от крадците ?
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.20 | 16:55

2
Kумецът на крадеца Бойко Методиев Борисов.
Кфкфкфк

2021.10.20 | 15:55

1
Колко други офшорни райски кътчета има? Пак само британците разследват

Добави коментар

Водещи новини