Президентът и кметове на общини обсъдиха мерките за защита на заетите във въглищната енергетика

  • 18 октомври 2021 19:18

  • 359
  • 4
Президентът и кметове на общини обсъдиха мерките за защита на заетите във въглищната енергетика
© Президентство

Държавният глава Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обсъди с председателя на Националното сдружение на общините в България и кметовете на Перник, Стара Загора и Кюстендил перспективите да се използва потенциала на европейската платформа "Въгледобивни региони в преход", съобщиха от прессекретариата на Президентството.

По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия. Разговорът се състоя в Дом 2 на Резиденция „Бояна“ след проведената кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС.“ 

Румен Радев за скъпите ток и газ: Може да стане каскада от кризи, кабинетът трябва да вземе ясни и навременни мерки

Държавният глава открои необходимостта от своевременното изготвяне на индивидуални регионални планове чрез задълбочено проучване за нуждите на съответното населено място, които да допринесат за по-плавния преход и запазването на поминъка на българските граждани. По думите му само с интегрирани усилия могат да бъдат развити индустриални зони и да се запазят работните места. „Ангажимент на държавата е да стимулира големите инвеститори, за да се открият работни места, за да се запази поминъкът на хората“, посочи Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Представителите на местната власт подчертаха, че „Фонд за справедлив преход“ може да смекчи социалните и икономически ефекти на заетите в сектора. Според кметовете би било добре финансирането да се насочи основно към образование и преквалификация за заетите в сектора  и към подпомагане на технологичните иновации на малки и средни предприятия в сферата на енергетиката.  По думите им това е от особено значение, тъй като тези региони се различават значително по отношение на географското местоположение, равнището на икономическо развитие и демографските перспективи.

Филип Епитропов
359 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2021.10.18 | 20:29

4
ДНЕС ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РАДЕВ ИЗТЕГЛИ ПОЛОВИН МИЛИАРД НОВ ЗАЕМ! ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ЩЕ ГО ОТКРАДНАТ И НЕГО!
Анонимен

2021.10.18 | 20:26

3
Киро Ментата с Радевата "ПП" е пълно копие на Мая Манолова! Гледах и слушах посещението му във Варна! Дали си завършил Карлуково или Харвард няма значение минеш ли обучение при Радев!

2021.10.18 | 20:03

2
Ма то много кметове бе. Като махнем Мунчо - щото него така или иначе ще го махнем на 14.11.2021 г. - са точно 10 бр. Толкова подръжници има диктатора.

2021.10.18 | 19:30

1
Държавният гей,днес акал ли е?

Добави коментар

Водещи новини