Нова наредба предвижда задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки

  • 15 октомври 2021 18:17

  • 423
  • 0
Нова наредба предвижда задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки
©

Зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева участва в международната конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, която се проведе днес в София. „За прехода към кръгова икономика при управлението на отпадъците стремежът е за удължаване на жизнения цикъл на продуктите чрез политики и технологични решения за повторно използване и рециклиране на материали и продукти. Нарастващото търсене на суровини и енергийни ресурси при ограниченото им предлагане води до необходимостта от развитие на иновациите – в партньорство с бизнеса и научните среди ще се търсят нови решения в промишлеността“, каза Колева.

Според нея от ключово значение за мерките срещу измененията на климата е по-разумното използване на суровините, като промяната трябва да обхваща целия производствен цикъл. Новите цели за 2035 г., заложени в Закона за управление на отпадъците, са 65% повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци и ограничаване на депонирането до 10%.

„Предстои приемането на Наредба за ограничаване на въздействието на определени пластмасови продукти за еднократна употреба“, съобщи заместник-министърът. Проектът предвижда задължение за влагане на рециклирана суровина в съдовете за напитки – 30%, и цел от 90% разделно събиране на РЕТ бутилки. Целта е да се приложат поетапни мерки за промяна на потребителските модели.

Политиката на МОСВ предвижда още разширяване на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, включително изграждане на площадки за предаване на отпадъци от домакинствата, с което да бъдат осигурени допълнителни възможности за повторна употреба и рециклиране на отпадъци, които сега не са обхванати в системите. В подкрепа на разделното събиране е необходима и цялостна промяна в начина на събиране на смесени битови отпадъци и преминаване към заплащане на услугите пропорционално на количеството и обема на отпадъците.

Зам.-министър Ренета Колева съобщи по време на форума, че МОСВ е разработило проект на Национална стратегия за кръгова икономика 2021-2027 г., която има няколко основни цели – зелена и конкурентоспособна икономика, по-малко отпадъци и повече ресурси и икономика в полза на потребителите. Междуведомствена работна група ще подготви окончателния вариант на стратегията и заедно с план за действие за периода 2021-2027 г. документът ще бъде внесен в Министерския съвет в началото на следващата година.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини