МВнР: Докато страната ни издирва българските военни гробища, за да ги съхрани, в РС Македония ги рушат

  • 14 октомври 2021 16:20

  • 1313
  • 2
МВнР: Докато страната ни издирва българските военни гробища, за да ги съхрани, в РС Македония ги рушат
© Freepik

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония. 

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание.

За да прокарат магистрала: В РС Македония изровиха костите на близо 400 български войници

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности.

Владимир Василев
1313 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рахан

2021.10.14 | 23:15

2
Прекалено много ги бавиме тия шиптъри
мамицата им

2021.10.14 | 16:33

1
мамицата им сърбоманска

Добави коментар

Водещи новини