СОС одобри даването на концесия на минералната баня в Банкя

  • 14 октомври 2021 14:53

  • 365
  • 0
СОС одобри даването на концесия на минералната баня в Банкя
© Pixabay

Столичният общински съвет /СОС/ на сесия днес прие доклад за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на балнеолечебен и СПА център, включващ Централна минерална баня "Банкя" и подлежащия на изграждане към нея закрит плувен басейн. Вносител на доклада е столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Столичната община ще търси концесионер, който да вложи 4 млн.лв., включително за строителството на подземен басейн с дължина 25 метра, озеленен покрив, както и малка светла част на покрива, малък детски басейн и джакузи. Концесията ще бъде със срок 20 години, а минималната концесионна такса на година - 200 хил. лева.

В документацията по концесията са заложени изисквания, които да гарантират качествени спа и балнеоуслуги, както и изисквания за преференции към ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение.

През 2007 г. банята в Банкя е била в изключително тежко, аварийно състояние. Осем милиона лева е струвала реставрацията на банята. Процедурата е направена така, че банята да може да заработи в двумесечен срок след подписване на концесията. Изграждането на басейна не е пречка банята да се ползва, се посочва в доклада.

Търсят концесионер за реставрираната баня в Банкя

Константин Тодоров
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини