Защо дрифтът е опасен в градска среда?

  • 04 октомври 2021 21:53

  • 1045
  • 1
Защо дрифтът е опасен в градска среда?
© gettyimages

Кръговото кръстовище, където се е случил инцидентът в Стара Загора, е рисково. Това е мнението на автомобилния състезател Димитър Илиев. Той обръща внимание и на липсата на обособени места, на които любителите на високите скорости да могат да практикуват без риск за другите.

Дрифтът в градски условия е опасен и за пешеходците, и за пътниците в автомобила, и за водача му - когато той изгуби контрол, колата изхвърча от пътя с висока скорост. И означава, че автомобилът е изваден от обичайното си стабилно състояние.

Пешеходка е с опасност за живота след тежка катастрофа в Стара Загора

Според Илиев риск крие и самото кръгово, на което инцидентът се случва. 

„Аз никъде в света не съм виждал капковидно кръстовище. Те се водят кръгови. От екрана виждам, че кръстовището е с някаква абсурдна форма. Не знам кой инженер е подписал това. Има няколко пъти смяна на кривата в него, което би затруднило всеки един шофьор“, отбелязва той пред БТВ.

А освен за пешеходците, дрифтът е рисков и за пътниците и за шофьора.

„Бих казал, че е доста лесно човек да изпусне автомобила.  Дори няма секунди. Този спорт трябва да се практикува само по полигони или летища, където няма хора, които могат да пострадат“, смята Димитър Илиев.

Според него изкуствените неравности, каквито са предложени в Стара Загора, намаляват скоростта. Не винаги обаче са приложими. Вместо това е необходим стриктен контрол и санкции. 

Мая Йорданова
1045 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.04 | 23:44

1
Защото има хора?

Добави коментар

Водещи новини