Карбамидът на кораба Vera Su не е опасен товар според европейските нормативни документи

  • 02 октомври 2021 19:36

  • 2279
  • 7
Карбамидът на кораба Vera Su не е опасен товар според европейските нормативни документи
© Булфото (архив)

Карбамидът на заседналия кораб Vera Su край местността Яйлата, който вече се пълни с вода и е в критично състояние, не се класифицира като опасен товар според европейските нормативни документи. Това заявиха пред журналисти на мястото на инцидента служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни и служебният министър на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В.

Карбамидът не е опасен товар, а незабавно действие от страна на държавата веднага след инцидента, без да се даде възможност на корабособственика да реагира, би се възприело като враждебен акт, грубо нарушение на всички европейски норми, груба намеса в търговските отношения, каза Алексиев. По думите му, държавата трябва да действа адекватно по отношение на корабния товар, а не като пиратска държава, иначе би била осъдена.

Стефан Янев: Ще задържим кораба след като го изтеглим, а собственикът му ще плати разходите

По регламента на Европейския съюз, който за нас е закон, самият карбамид не се явява опасен за околната среда, заяви и Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В. Министърът поясни, че леталните дози за риби и мекотели са 150-160 пъти по-високи от евентуалното попадане на карбамида от кораба в морето. При това рибите трябва да са подложени на такава експозиция 96 часа при десет милиграма от веществото на литър. Личев коментира и че сравнително ниската температура на въздуха и морските води и течението край Яйлата няма как да предизвикат сега цъфтеж на водораслите.

По-опасно е дизеловото гориво, което е останало в кораба, но при каквато и да е деформация на корпуса, рискът да изтече дизелът е минимален, каза Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В.

Министърът на транспорта: Корабът "Вера Су" потъва

Плавателен съд с цистерни ще подходи утре към кораба за източване на малкото останало гориво, с което се поддържат корабните системи, съобщи Румен Николов, директор на Главната дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към Изпълнителната агенция "Морска администрация". По думите му, след това - при отваряне на "прозорец" във времето, със самоходен кран на платформа ще се прехвърли и товарът на друг плавателен съд.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2279 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Хумор, сатира и забава

2021.10.02 | 22:35

6
Е как до сега беше много опасен, обяснявахте ни, че ще изгорят хрилете на рибките, че ще умрат горките, а сега, понеже се оказа, че корабът ще потъва и няма как да се прехвърли всичкият този химикал... изведнъж.... хоп, ама той Карбамидът всъщност въобще не е опасен! Всяка сутрин си го пием по няколко чашки карбамит за отскок преди работа и вечер преди лягане за по-добър сън(вечен покой)! :)

2021.10.02 | 22:41

7
като корона вируса

2021.10.02 | 22:25

5
ами да се изкъпят с крбамид и да си пийнат от ЕК щом не е опасен.

2021.10.02 | 21:36

4
добрутро

2021.10.02 | 21:26

3
Голяма работа хората си избелват зъбите с кармабиден пероксид защото в по щадящ от водородния нищо няма да им стане на рибите с малко повече азот
баба гицка

2021.10.02 | 20:52

2
преди 5 дни ви казах, че към 5 ти кораба ще е разцепен - е има още време
баба гицка

2021.10.02 | 19:44

1
до вчера беше опасен, днес вече не е - е това е поли тика / нещо като полу вярно се тика напред /

Добави коментар

Водещи новини