Детската агресия плаши и възрастните

  • 31 май 2012 09:57

  • 1252
  • 5
Детската агресия плаши и възрастните
©

Два случая на детско насилие разтърсиха страната миналата година. През август тийнейджър намушка смъртоносно 12-годишен приятел заради 50 лева, а скоро след това ученик от 35-о училище в центъра на София беше жестоко пребит от свои връстници без никаква причина.

Половин година по-късно тези истории сякаш са забравени, но не и за главните участници в тях, отбелязва БТВ. Страхът сред някои продължава, свидетели са заплашвани, а родителите на пострадалите сами търсят начин да променят закона и системата за работа с деца.

Убийство заради 50 лв.

23 август миналата година се оказва фатален за 12-годишния Цветан Цанов, който загина от ръката на свой 16-годишен приятел. В първия момент всички са потресени, защото според близки и съседи невръстният извършител е „добро дете”.

Цветан е наръган многократно. Причината, според разследващите, са 50 лева глоба, които е трябвало да плати на 16-годишния си приятел за настъпен по невнимание стрък марихуана.

9 месеца след убийството в столичния квартал „Левски" бащата на загиналото момче създава фондация на негово име. Целта пред Иван Цанов е изграждането на верига от центрове, в които възрастни да работят с агресивни младежи, за да не се повтаря насилието от деца над деца.

„Едно нещо трябва да разберат всички - няма нищо по-ценно от човешкия живот. Ако това стане, ние ще сме си свършили работата”, казва почерненият баща.

Побой без причина

Въпреки всеобщото възмущение след инцидента, няколко месеца по-късно само случайността предотвратява втори смъртен случай в центъра на столицата. 16-годишно момче е с опасност за живота в „Пирогов”, след като беше пребитo от свои връстници от съседно училище.

Без никаква причина 16-годишният Андрей Илчев е бит след училище от група ученици на неговата възраст от съседния строителен техникум. Равносметката - изваден бъбрек, разкъсани далак и бели дробове и десетки срещи, дискусии и анализи на причините за непровокираната жестокост.

Ученици заплашват свидетели по дело


Макар че отново е в училище, Андрей продължава да се възстановява. Въпреки започналото наказателно дело срещу един от биячите, половин година по-късно случаят не е приключил. Бащата на Андрей Огнян Илчев заяви, че има заплахи срещу някои от свидетелите. Момчета от групата на насилника минават и заплашват учениците, които са очевидци на побоя.

„Щракат им със запалки пред лицата. Казват им, че знаят кои са, къде са. Вместо потърпевшите да се чувстват нормално, побойниците и насилниците се чувстват герои. Хвалят се в интернет пространството, във фейсбук”, каза Огнян Илчев.

Майката на един от свидетелите признава, че все по-често детето й споделя, че насилието е част от ежедневието в училищата.

Страх сред възрастните

„Самият аз лично съм бил свидетел десетки пъти, когато младежи унищожават някоя спирка, пълна с мъже. И когато съм се намесвал, мъже, много по-едри от мен, са ми казвали: „Абе, трай, ще стане лошо! Недей, ще си изпатиш!”, разкри психоаналитика от фондация „Цветан Цанов” Валентин Стоилов.

Днес, независимо едни от други, родителите на децата от 35-о училище и бащата на Цветан се опитват със собствени сили да предизвикат промени в закона и институциите, които работят с българските деца. Те подкрепиха идеята за създаване на детски съд. Припомниха и, че закона за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни е от 1958 г.

Следващата седмица родителите на децата от столичното 35-о училище ще изпратят своите предложения до всички институции в страната. На 9 юни фондация „Цветан Цанов" организира благотворителен концерт в Борисовата градина под мотото „Детство без насилие".

1252 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.07.07 | 09:44

5
Аз също съм на мнение, че решенията и причините са няколко, на първо място е средата и тази компютърна и филмова индустрия, а на второ място е семейството и културата в него. Ако държавата не наложи някаква цензура на тези отвратително вулгарни и изпълнени с жестокости филми, кой друг да го направи. Другото и може би най-важно нещо, което може да се направи е на децата на по-малка възраст да е абсолютно забранено да играят и гледат на каквито и да било филми и игри с такова съдържание до достигането на съответната възраст.
До всички читатели

2013.07.07 | 09:43

3
Това не е само в България и е напълно нормално в следствие на всички филмови пумии,които ни заливат само с убийства и нищо друго.Няма нито един филм,в който да няма убийства.Във всеки се стрелят и колят като Отче наш и за децата ни това става ежедневие.Ако не е убийство,ще е порнография.Това е филмовата индустрия.За интернет пространството и игрите,но които децата ни играят да стрелят,убиват,крадат коли и т.н.И най- лошото е,че това се прави умишлено точно с тази цел.Да се случват това с децата ни,да ги зомбират и да си правят сенцацийте,за да шокират простия народ!
Мъдра

2013.07.07 | 09:43

4
Точен коментар!И на мен са ми интересни хората,които се шокират от детската агресия.По начина,по който децата израстват в един свят пълен с кървища,пистолети и насилие-няма как да е другояче.Ама е най-лесно само да стоим отстрани и да се възмущаваме.
кабак

2012.06.06 | 12:10

2
Всички дебилни масмедии,СЕМ-кретени,рекламодатели-олигофрени,музикални клипове за шизоидниидйоти,филмови продуценти-извратеняци...Всички ТЕ облъчват,съвсем умишлено и тенденциозно с нагледни инструктажи за убийства,наркотици,насилие-ежеминутно,ежечасно,непрекъснато и постоянно-последователно...С единствената цел да ни се втълпи,че точно така изглежда демокрацията...За да може в един момент всички, като един в определен момент да изревеме -"СТИГА/БАСТА/ДОСТА!!!"и тогава-щем/нещем ще изберем: или "схвастика"/"петолъчка" или "кубинска пура"/"кореийски сърп и чук"...щото друга алтернатева нема,ако ЗЕМЯТА ни пожали и не ни зарови!...,А можеше иначе...примери колкото щеш...GB,B,NL,A,S,F,D,Suis,Slovenja,та дори Литва,Латвия и Естония,Турция,Азарбейджан... -ако щете... - Който не вярва да им види стандарта,морала,етичността,закоността,редът и дисциплината...
До всички читатели

2012.05.31 | 12:14

1
* сензации исках да кажа

Добави коментар

Водещи новини