Ето къде се държи дезинфектантът в една ясла

  • 27 септември 2021 10:33

  • 3516
  • 3
Ето къде се държи дезинфектантът в една ясла
© Кадър бТВ

2-годишно дете получи химическо изгаряне и бе прието по спешност в "Пирогов" след нелеп инцидент в столична детска градина.

След проверка, вече е ясен причинителят на изгарянето – дезинфектант, наложени са и дисциплинарни наказания и част от възпитателите са предложени за уволнение.

Преди десетина дни родителите на 2-годишно дете са извикани да го вземат по-рано от ясла. Причината – зачервяване на кожата. Родителите тръгват по лекари, като личният лекар на детето има съмнения за изгаряне или полазване от буболечка. През нощта обаче се появяват мехури по раната на детето.

2-годишно с тежки изгаряния от детската градина

След забавяне от над 20 часа родителите стигат до „Пирогов“, където е поставена диагноза „Химическо изгаряне“.

В детското заведение е назначена вътрешна проверка, такава извършва и Столичната община. Съмненията са, че изгарянето може да е предизвикано от дезинфектант.

Не е възможно детето да се е заляло с дезинфектант и това да е било скрито от родителите, защото препаратите стоят на недостъпни места, посочиха след инцидента от детската градина.

Детето е в стабилно състояние, а родителите очакват някой да поеме отговорност за инцидента.

Проверката е приключила, готови са и пробите от разредения концентрат на препарата, обясни пред бТВ Нели Манчева - главен експерт в дирекция „Образование“ на Столичната община.

По думите ѝ препаратът е открит на място, което е изключително достъпно за децата. Лабораторните резултати показват, че препаратът, който е дезинфектант, разрешен за употреба, може да причини изгаряне на детската кожа, съобщи тя.

Дезинфектантът е намерен в помещението, в което децата играят. „Не можем да твърдим, че там не е имало нито един възрастен, но най-вероятно инцидентът се е случил в момент на разсейване“, добави Нели Манчева.

На територията на Столичната община във всички детски градини е осигурена здравословна и безопасна среда, както за децата, така и за персонала, категорична беше тя.

Дете с коронавирус е починало в Стара Загора

Последвайте канала на

Десислава Станева
3516 3

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.27 | 15:17

3
Потенциални донори..
Седесарщина,

2021.09.27 | 09:57

2
простащина и малоумие навсякъде.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.27 | 09:57

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини