МВнР евакуира от Кабул афганистански служител на българското посолство

  • 25 септември 2021 13:25

  • 772
  • 2
МВнР евакуира от Кабул афганистански служител на българското посолство
© Getty Images/Guliver (архив)

Министерството на външните работи потвърждава успешната евакуация от Афганистан на дългогодишния местен служител – административен секретар, на посолството на Република България в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство, съобщават от пресцентъра на дипломатическото ни ведомство.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август 2021 г. решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Афганистанци, работили за България, бяха успешно евакуирани в нашата страна

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“.

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност.

МВнР продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас в България в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.

Радина Лазарова
772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.25 | 14:09

1
Най-после свършихте нещо полезно.

2021.09.25 | 15:48

2
Какво е ПОЛЕЗНОТО - че ще храниме още 15 друговерци ли?

Добави коментар

Водещи новини