Започва освобождаването на заседналия край Камен бряг кораб

  • 23 септември 2021 16:56

  • 585
  • 0
Започва освобождаването на заседналия край Камен бряг кораб
© Булфото

Тази вечер към заседналия край Камен бряг кораб заминават плаващ кран и самоходна баржа, за да може товарът да бъде изваден и прехвърлен, съобщи днес във Варна Румен Николов, началник на Главната дирекция "Аварийно-спасителни дейности" към ИАМА. Той припомни, че товарът е насипен - растителен тор. Когато заседналият кораб олекне, ще бъде изтеглен, посочи Николов. И уточни, че се очаква работата да започне утре, по изгрев слънце.

За да бъде максимално обезопасен заседналият плавателен съд, той ще бъде вързан с въжета за скалите на брега, допълни Николов.

По думите му, операцията по извеждането му може да трае минимум 2-3 дни, в зависимост от метеорологичните условия. Разходите за реализацията й ще бъдат за сметка на корабособственика и застрахователя.

Екипажът е в добро здравословно състояние, допълни Николов. Той припомни, че в него влизат деветима души - шестима от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан.

Николов бе категоричен, че няма опасност от разлив на гориво или изтичане на товара от трюмовете на кораба. За причините за инцидента той посочи, че изясняването им е ангажимент на прокуратурата в Добрич. Освен това има и вътрешно разследване от страна на корабособственика.

Николов съобщи още, че операцията по търсенето на мъжа, който изчезна на 20 септември в морето край Каварна, няма да продължи повече. Той припомни, че при тях сигналът е подаден около 20.00 часа. В операцията по издирването са участвали "Гранична полиция", пожарната, "Морска администрация", МВР - с екипи и техника. Вчера се включиха и ВМС с вертолет, като бе увеличен районът за издирване - от Шабла до Камчия, допълни Николов. По думите му, днес полетът вече е обхванал територията от Шабла до Емине, но не е постигнат никакъв резултат по отношението на откриването на мъжа.

Операцията за търсенето няма да продължи повече, но ще бъде излъчван сигнал по "Варна радио" до всички плавателни съдове в морето да засилят вниманието си и да оглеждат за обект в морето, допълни Николов.

Борислава Борисова
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини