Три ВиК дружества обединиха усилия за отстраняване на голямата авария в Хасково

  • 22 септември 2021 21:21

  • 1161
  • 0
Три ВиК дружества обединиха усилия за отстраняване на голямата авария в Хасково
© МРРБ

Три ВиК дружества обединиха усилия да се справят бързо с голямата авария в Хасково, която остави без вода областния град и близки населени места.

Ръководствата и техническият потенциал на операторите в партньорство с Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД помогнаха за осигуряването на нужните резервни части и аварийни екипи, които да възстановят водоподаването в града до утре сутрин, съобщиха от холдинга.

Тежка ВиК авария в Хасково, призовават гражданите да не ползват водата за пиене

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, областният управител на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков - член на УС на "Български ВиК холдинг" ЕАД, и управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров, са били на мястото на аварията днес заедно с техническите аварийни екипи.

По време на работната среща днес е станало ясно, че заради високото налягане на водата и дългата експлоатация на тръбата е пропаднал бетонен опорен блок и водата е компрометирала гуменото уплътнение между големите чугунени тръби. За възстановяване на връзката са били нужни тръби със същата големина. Това е най-добрият материал за този вид съоръжения, но поради големината на тръбите малко ВиК оператори ги поддържат на склад.

Управителят на ВиК Хасково е съобщил, че разходът за последния месец на местния воден оператор за електроенергия възлиза на 1,1 млн. лева, като за сравнение за същия период на миналата година е бил 0,5 млн. лева.

Областният управител Минко Ангелов е напомнил, че преди десет години е разработен проект за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е реализиран.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини