Светлан Стоев разясни ситуацията с РС Македония с комисаря по разширяване на ЕС

  • 21 септември 2021 16:55

  • 826
  • 0
Светлан Стоев разясни ситуацията с РС Македония с комисаря по разширяване на ЕС
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 378

По време на среща в МВнР с Вархеи, който е на работно посещение у нас, министър Стоев подчерта приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Еврокомисарят по разширяването пристига на визита у нас

Външният ни министър запозна еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като изтъкна усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

Снимка: МВнР

България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

В Брюксел внимателно наблюдават изборите в България заради дебата за разширяването на ЕС

В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията. България от своя страна остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси, допълни Стоев.

Владимир Василев
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини