"Балон фиеста" започна в Белоградчик

  • 19 септември 2021 12:53

  • 668
  • 0
"Балон фиеста" започна в Белоградчик
© Pixabay

Фестивал превръща Белоградчик в Кападокия, в първата по рода си балонена фиеста в България, предаде БТА.

Желаещите туристи до 22 септември ще могат да летят с балони над Белоградчишките скали и над река Дунав край Видин. Това съобщи за БТА организаторът на балонения фест Евтим Стефанов. Той допълни, че атракцията се организира от Приключенски център- Белоградчик към Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". Инициативата е подкрепена от Фондация "Америка за България" в рамките на проект "Балон фиеста - Белоградчик".

През първите дни от фестивала полетите се осъществяват в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден- 22 септември, ще се лети в района на Видин.

Това е уникално събитие, което организираме за първи път, и в него участват 11 балона, които ще летят в рамките на пет дни. В последните две години все по-голяма популярност започна да набира летенето с балон над скалите в Белоградчик, което се оказва едно уникално преживяване, да видиш този природен феномен от високо е незабравимо, несравнимо като усещане, допълни Стефанов.

 

Свободният полет с балон по време на фестивала трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите се осъществяват от местността Панаирището по предварителен график, уточняват организаторите.

Полетът с балон, различно на общоприетите схващания, не е екстремно преживяване, а е една приятна въздушна разходка. При полета балонът се движи плавно, носен от вятъра, със скорост 20 километра в час.

През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета, уточняват организаторите.

Борислава Бибиновска
668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини