Патриарх Неофит: Молитвено призоваваме за небесното застъпничество на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов

  • 17 септември 2021 11:36

  • 258
  • 0
Патриарх Неофит: Молитвено призоваваме за небесното застъпничество на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов
©

Патриарх Неофит отправи обръщение за църковния празник на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов, съобщиха от Българската патриаршия.

"Светъл и празничен е днешният ден на тържество на нашата вяра, в който си спомняме славните и добропобедни Христови невести София, Вяра, Надежда и Любов, и молитвено призоваваме тяхното небесно застъпничество за нас и скъпия ни град. Днес техните пречисти образи са отново пред нас, за да ни напомнят още веднъж в какво се състои нашата спасителна православна християнска вяра и на какво трябва да е готов всеки от нас, които живеем и се спасяваме в Христовата Църква. Да ни припомнят къде трябва да бъдат сърцата ни, къде да събираме нашите истински съкровища и къде е нашата обща небесна Родина. И, като ни наставят във всяка истина на нашата вяра - със своето дивно и славно мъченичество да ни утвърдят в изповядването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и във всекидневния ни християнски живот и подвиг", казва патриарх Неофит.

Църквата почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Той казва, че в този ден, избран и за празник на прекрасния ни столичен град, поздравяваме и приветстваме с обич всички столичани, благопожелавайки на всички, които живеят и се трудят в града на Божията Премъдрост, крепко здраве, радости и успехи, измолвайки Божията помощ и Неговата неоскъдяваща благодат всякога да изобилстват над този град и над цялото ни мило Отечество. Специално се обръщаме към държавното и общинско ръководство, което полага усилия за доброто и преуспяването на прекрасния ни град, който е наш общ дом, а затова е обща и отговорността ни за неговото процъфтяване, отбелязва Негово светейшество.

"Нека Божията Премъдрост, Чието име с гордост носи обичната ни столица, и Която е Самият Господ Богочовекът Иисус Христос, да умъдрява всички нас, да направлява мислите и действията ни във верния път, та с общи усилия да градим настоящето и бъдещето на града и страната си. Да пазим Божиите заповеди и пътя на Премъдростта, като неизменно помним казаното ни от Иисуса, син Сирахов, че "Всяка премъдрост е от Господа и с Него пребъдва вовеки" (Сир. 1:1), защото там, където обитава Премъдростта, там има и разум, единомислие и блага воля. По молитвите на Света Богородица, на Светите Христови мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, и на всички просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!", пожелава на българския народ патриарх Неофит.

Радина Лазарова
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини