Афганистанци, работили за България, бяха успешно евакуирани в нашата страна

  • 16 септември 2021 13:44

  • 497
  • 0
Афганистанци, работили за България, бяха успешно евакуирани в нашата страна
© Министерство на отбраната

Афганистански граждани, работили за Република България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство, бяха успешно евакуирани на 15 септември в нашата страна.

Операцията беше организирана и проведена от Служба „Военно разузнаване“ по указания на министър-председателя на Република България Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната Георги Панайотов и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев. За успешното осъществяване на евакуацията съдействаха също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които организираха своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна.

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, извършил полета от Исламабад до София, осъществен от Държавния авиационен оператор.

В рамките на визитата в Ислямска република Пакистан министър Георги Панайотов се срещна с федералния министър на отбраната Первез Хатак. По време на разговорите двамата министри обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, поддържането на установения добър диалог между страните в сферата на сигурността, възможностите за обучение и военнотехническо сътрудничество, както и развитието на взаимодействието в други сфери от взаимен интерес.

МВнР: Деветима българи, евакуирани по-рано тази седмица от Кабул в Доха, вече са у нас

Обменени бяха мнения по последното развитие на ситуацията в Афганистан и предизвикателствата за стабилността в региона.

В делегацията, водена от министър Георги Панайотов, бяха включени генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, както и експерти от министерствата на отбраната и на външните работи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини